2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Címlap Gyászol az ország: elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

Gyászol az ország: elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, érdemes művész.

A gyászhír vasárnap délben érkezett, miszerint elhunyt a híres zongoraművész, Szakcsi Lakatos Béla. A zeneszerző szombat este még fellépést vállalt Gerendás Péterrel a Pestújhelyi Közösségi Házban – tudatta a Facebookon Lutter Imre.

“Elment Szakcsi Lakatos Béla Tegnap még Gerendás Péterrel lépett fel, ma hajnalban útnak indult az ismeretlen felé…” – írta a műsorvezető, aki a lesúlytó sorokat követően Szakcsi korábbi gondolatait is megosztotta

“Két rossz dolog van: az egyik, hogy a zenész azt mondja, hogy “nekem még nem megy, félek”. Ez nem jó! Ahogy az sem, ha “nagyon meg akarom mutatni”. Arra kell gondolni, hogy most ezt tudom, és ezt fogom játszani. Annak kell kijönni, ami van. És az jó lesz” – vallotta életében a kiváló előadó.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és zeneszerző, érdemes művész koncertjeire a jazz és a kortárs improvizáció ötvözése volt a jellemző. Ezzel túllépte a megszokott kereteket, a klasszikus- és kortárs zenére, a népzenére, valamint a jazzre egyaránt reagáló, progresszív előadást hozva létre.

“A Gerendás Péterrel közös kép a tegnapi koncerten készült, a Pestújhelyi Közösségi Házban” – írta megtörten posztjában Lutter.

Szakcsi Lakatos Béla 79 éves volt. Nyugodjon békében!