KezdőlapCímlapGyászol a zenei világ: elhunyt Vangelis

Gyászol a zenei világ: elhunyt Vangelis

Meghalt Vangélisz Papathanaszíu, művésznevén Vangelis. Az Oscar-díjas görög zeneszerző 79 éves volt.

Legismertebb alkotásai között szerepelt az 1981-es Tűzszekerek filmbetéte, és ő jegyzi Ridley Scott Szárnyas fejvadászának a filmzenéjét is. Halálhírét az Athéni Hírügynökség írta meg a zeneszerző ügyvédjének tájékoztatása alapján.

A közlemény szerint Vangelis kedden késő este hunyt el, a halál okát nem közölték. Vangélisz Papathanaszíu 1943-ban született, már fiatalon érdeklődött a zene iránt. Otthon kísérletezett az edények és serpenyők dörömbölésével, mindennel zenélt. Magába szívta a görög népdalok és az ortodox keresztény kóruszene hangjait, de nem volt hivatalos zenei képzettsége, amiről később azt mondta, ez mentette meg a kreativitását.

25 évesen Párizsba utazott, ahol beleszeretett az elektronikus zene világába. Az elektronikus szintetizátorokon meg tudta alkotni azon színes melódiákat, melyek azóta védjegyévé váltak.

Egyértelmű leghíresebb alkotása a Tűzszekerek, melyért Oscar-díjjal is jutalmazták. A zeneszerző egyszer azt mondta, hogy a dallam, mely a tengerparton futó sportolók jelenetét kíséri, részben édesapja előtt tiszteleg, aki lelkes amatőr futó volt.