2022.01.26
Paula, Vanda
Kezdőlap Címlap Egy hónap küzdelem után adta fel a harcot Kóbor János

Egy hónap küzdelem után adta fel a harcot Kóbor János

„Most búcsúzom, jóbarátaim, / Találkozunk még, mondanám, / De már nem hiszem, hogy újra eljövök” – talán még sosem voltak ennyire fájdalmasak az Omega Gammapolis című dalának sorai, mint most, Kóbor János halálakor.

Az énekes 78 évesen távozott. Mecky egy hónapja került kórházba, s bár sokan imádkoztak azért, hogy felépüljön, hogy ott lehessen jövőre a legendás zenekar fennállásának 60. évfordulóját ünneplő koncerteken, ez az álom szertefoszlott. Elvesztése gyászba borította az országot.

Kóbor egy hónapja került kórházba koronavírus-fertőzés miatt. A zenészt a felesége, Zsóka vitte be, és külön engedéllyel mindennap ott ült az ágya mellett. Mecky állapota hamar romlott, s bár az orvosok mindent megtettek, hogy meggyógyuljon, a szervezete feladta a harcot.

– Zsóka hívott reggel, majd zokogva csak annyit mondott a telefonba, „Meghalt Mecky”. Szegény csak sír, nagyon nehezen viseli, hogy elment a szerelme. Rajongással imádta, annyira szerette, hogy talán néha már túlzottan is rajongott érte, de ez érthető, és sokan vágynának ilyen házasságra – kezdte Trunkos András, a zenekar menedzsere. – Me­cky haláláról egyelőre annyit tudok elmondani, hogy a koronavírus és annak következményei miatt ment el. Egy korszak zárult el az elvesztésével, még most sem fogom fel, hogy nincs többé, nem akarom elhinni….

Az Omega tagjai is összetörtek a hír hallatán. Az együttes dobosa, Debreczeni Ferenc Ciki sírva mondta, hogy nem tud nyilatkozni, a gitáros Molnár György Elefánt lapunktól értesült arról, hogy Kóbor elhunyt.

– Hirtelen ért ez a megrázó hír, felfoghatatlan, hogy ilyen rövid az élet. Abban biztos vagyok, hogy az orvosok mindent megtettek azért, hogy megmentsék. Úgy tudom, a kórházban végig mélyaltatásban volt. Hiába volt minden próbálkozás, új tüdőt nem tudtak neki adni – mondta szomorúan Elefánt. – Mecky nagyon makacs volt, nem hitt a vírusban, ezért nem is oltatta be magát. Szomorú vagyok amiatt, hogy így döntött, hiszen most ott van a kislánya, és miatta kellett volna kötelességének érezni, hogy mindent megtegyen. A szívem szakad meg érte.

Benkő László fia, Balázs csecsemőkora óta ismerte Kóbort, s egy híres zenész gyermekeként tudja, milyen nehéz lesz lelkileg Mecky lányának, a kamasz Lénának átvészelni édesapja elvesztését.

– Itt hagyott egy gyönyörű kislányt, aki előtt még ott van az egész élet. Mecky nagyon szerette és büszke is volt a lányára, szívszorító, hogy nem láthatja majd felnőni, sikereket elérni – magyarázta Benkő Balázs. – Borzasztó érzés, hogy elment, és a halálával egy világ zárul le. Ezek az omegás csávók bebizonyították, hogy tehetséggel és kitartással bármit el lehet érni, és a rendszerváltásban is nagy szerepük volt. Hitet adtak az embereknek, és ez az erő az ő halálával most elpárolog.

Tavaly november 18-án hunyt el a zenekar billentyűse, Benkő László, majd három nappal később a banda korábbi basszusgitárosa, Mihály Tamás is. Az Omega tagjai nehezen dolgozták fel szeretteik elvesztését, a tragédia óta nem is koncerteztek. Kóbor tervezte, hogy a zenekar 60. születésnapja alkalmából kiállítást nyit, sőt, még egy film is kilátásban volt, így tisztelgett volna zenésztársai előtt.

Indirekt/Blikk