KezdőlapSztárokEddie Murphy visszatért

Eddie Murphy visszatért

Egyszerű komédiaként és az amerikai feketék humora iránti tiszteletadásként is nézhetjük a színész új filmjét, A nevem Dolemite-ot.

Tündérmese egy sikertelen afroamerikai komédiásról, akinek egyszer csak bejön az élet – ez A nevem Dolemite című film, amely a napokban került fel a Netflixre. Igazi tündérmese a hetvenes évek afroamerikai humorának bombasztikus és bizarr figurájáról, aki sikerével nem csak ahhoz segítette hozzá a feketéket, hogy megtalálják saját hangjukat az amerikai szórakoztatóiparban, de prostituáltakról, bűnözőkről és leginkább a szexről szóló verses monológjaival példaképként szolgál a nyolcvanas évek fordulóján éledő rapkultúra művészei számára is.

A főszerepben pedig Eddie Murphy, aki hosszú kihagyás után, 58 évesen jobb formában van, mint valaha. A visszatéréséhez tökéletes szerep egy olyan komikus megformálása, aki számára is példaképül szolgálhatott. Murphy láthatóan minden pillanatát kiélvezi a komédiának, a pokol viszont az akár néhány mondat erejéig felbukkanó fekete sztárokkal szabadul el, itt engedi ki magából mindenki a fékevesztett bohócot.

Wesley Snipes, akit leginkább szigorú tekintetű akcióhősként láthattunk (főleg mielőtt adócsalásért lecsukták), most felszabadultan hülyéskedi el a Dolemite-filmet rendező, mellesleg a főgonoszt alakító D’Urville Martin szerepét. Egy morcos DJ szerepében pedig itt van Snoop Dogg is, azoknak a rappereknek az egyike, akik nem csak Dolemite ütemes szövegeléséből tanultak rappelni, de mintha őrült szereléseiket is ugyanabból a turkálóból válogatták volna össze.