KezdőlapÉletmódPicanhától humitáig

Picanhától humitáig

Mi jut először eszünkbe Argentínáról? A tangó, a dél-amerikai hegyláncok, és persze a legendásan ízletes marhahús.

Szerencsére már nálunk sem ismeretlen az argentin konyhakultúra, amibe a profi séfeknek hála budapestiként is könnyű beleszeretni, de akár otthon is megpróbálhatjuk elkészíteni az ikonikus rib-eye steaket. Lássuk, mik azok a finom falatok, amik név alapján még idegenül csenghetnek nekünk! A picanha például a marha keresztfartőt takarja, amelyet szeletben vagy egészben szoktak elkészíteni, míg a morcilla cremosa véres hurkát jelent. Ha még csak most ismerkedünk az argentin konyhával, érdemes először az empanada-t, ezt a töltött sült tésztát kipróbálni, amit rendszerint különböző szószokkal fogyasztanak; de hamar kedvencünkké válhat a nyílt tűzön, asado grillen sült bárány, vagy a világszerte ismert chimichurri szósz, ami bármely húsféle, hal, zöldség vagy tésztaétel ízletes kiegészítője lehet.

A kevésbé húsosak figyelmébe ajánlható a humita, amit kukoricalevélbe csomagolva főznek meg, és lényegében nem más, mint kecskesajttal kevert salsa és kukorica. És habár húsevő nemzetről beszélünk, itt a vegetáriánusok is megtalálják a számításukat: argentin specialitás például a savanyított padlizsán, vagy a citromos gremolata szósszal felszolgált sült zöldségek, de az empanadát is kérhetjük húsmentesen. Édesszájúak az étkezést zárhatják rummal flambírozott palacsintával és Dulce de leche karamellszósszal.

Ugyanakkor az argentin konyha fénypontja a marhasteak. Az argentin angus marhák a kedvező éghajlatnak köszönhetően egész évben friss füvet legelnek. Húsuk speciálisan faggyúsodik: a faggyú a húsrostok közé rakódik, ez adja a hús jellegzetes márványosságát, mely a vágási felületen válik láthatóvá. A faggyú teszi a steaket különlegesen zamatossá és porhanyóssá.