2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Címlap A 68 éves Szikora Róbert állítja: az ima tartja fiatalon

A 68 éves Szikora Róbert állítja: az ima tartja fiatalon

Ma ünnepli a 68. születésnapját Szikora Róbert.

A Csikidám koronázatlan királya idén csendesen, feleségével tölti a jeles napot. Az R-GO frontembere úgy véli, az ima segít fiatalon tartani magát.

– Idén ketten ünneplünk Zsuzsikámmal. Szombaton lett volna egy R-GO Klub, ahol a rajongókkal együtt is örülhettünk volna a születésnapomnak, de a vírus miatt lemondták a bulit, nem tanácsos ilyenkor nagy tömegbe menni. Úgy vagyok vele, hogy vagy mindenkivel ünnepelhetek, vagy „senkivel”, ezért idén csendes, békés lesz az esemény. Van egy Csikidám cukrászda, onnan küldtek egy hatalmas citromos tortát, és biztos, hogy a szeretteimtől ajándékot is kapok. Gyűjtöm a retró és a szent tárgyakat, az apácák munkáit, általában ezekkel lepnek meg ilyenkor – kezdte lapunknak Szikora.

– A kor nem sokat jelent nekem, vagyis ahogyan mondani szoktam, amíg nem fáj, nem kell vele foglalkozni. Szerintem ugyanaz az ember vagyok, aki nyolcévesen voltam, vagy a nyolcvanas években, azzal a különbséggel, hogy most több mindent megengedhetek magamnak, jobbak az életkörülményeim, és a teniszben is jobb a fonákom – tette hozzá viccesen, kiemelve még mindig a zene, a család és a hit élteti és motiválja, és néhány ránc semmin nem változtat. A legendás zenészen egyáltalán nem is látszik a kora.

– Gondolom, ez genetika kérdése is, de közben ott vannak az apácák, akik gyönyörűen öregednek, egyetlen ránc sincs rajtuk. Azt gondolom, a sok ima miatt nincs annyi stressz az életükben, és talán nekem is emiatt adatott meg, ha fiatalabbnak tűnök a koromnál – mondta Szikora, aki korábban úgy vélekedett, hetvenévesen vonul majd vissza. – Most is azt gondolom, hogy az a kor, ameddig méltóságteljes a színpadon állni. Persze, ha belegondolok, hogy anno a zenészek ötvenévesen néztek ki úgy, mint most a mai hetvenesek, akkor lehet, hogy át kell értékelnem az egészet. Nehéz döntés ez, mert egy előadónak azt is át kell gondolnia, hogy a visszavonulásával mennyi rajongó szívét és álmát töri össze. Azt szokták mondani, a csúcson kell abbahagyni, de nekem még vannak terveim arra, hogy megkíséreljek eljutni a csúcsra.

Szikora mélyen hívő, s régóta szeretett volna egy lemezt, amellyel hírt adhat Istenről való tapasztalatairól és a vallásáról.

– Nyáron Budapesten volt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, melynek a fellépője és hírnöke voltam. Akkor fogalmazódott meg bennem az a gondolat, hogy mikor, ha nem most? Ennek a gondolatnak a gyümölcse a most megjelent albumom, amelynek Te vagy minden forrásom a címe. Régi és új dalok kaptak helyet a lemezen, amely nem csak a vallásos emberekhez szól, hanem a hanem a nem hívők számára is gondolatébresztő lehet. A fiataloknak is ajánlom, mert szerintem ma a legtrendibb dolog kereszténynek lenni, és szembemenni a mainstreammel, a fősodorral, ez a legnagyobb rock and roll – mondta Szikora.