2024.02.22
Gerzson
Kezdőlap Címlap Turi György elismerte: valóban ütötte bottal és pálcával az úszó gyerekeket

Turi György elismerte: valóban ütötte bottal és pálcával az úszó gyerekeket

Cseh Lászlóval indult a sor, majd korábbi versenyzői sorra vádolták meg veréssel, molesztálással az uszodákban csak Cárként ismert Turi Györgyöt, aki hosszabb hallgatás után adott bővebb interjút.

A sikeredző a 24.hu-nak adott interjút azzal kezdte, hogyan kapta a Cár nevet, ami szerinte a tanítványai tiszteletéből fakadt, akik az elején még nem köszöntek neki kellő tisztelettel, majd az akkor 18 éves Güttler Károlyék ragasztották rá ezt a becenevet. Elmondta, hiába díszíti 16 olimpiai érem a Kőér utcai uszoda falát, most különösen fájó, mert rajta keresztül egy olyan edzői közösségbe is beletipornak, amely ezt elérte.

Bevallotta, ő is kapott és adott is pofonokat, mert kellő szigorral kellett abban az időben kezelni a fiatalokat, de egy-két kirívó esetből nem szabad általánosítani. Szerinte egy-két évtized távlatából nem lehet valakit lelki terroristának tartani, mert nevelő célzattal néha eljárt a keze.

„Ahhoz, hogy valaki olimpiai, világbajnoki dobogóra állhasson, nem elegendő a tehetség. Kell hozzá baromi nagy ego is. Akiben ez nincs meg, az nem lesz ilyen szintű sportoló. Ezt nem csak én állítom, de Magyarország, sőt talán a világ legsikeresebb kajakedzőnője, Fábiánné Rozsnyói Kati néni is. Igen ám, de ez az ego épp úgy fejlődik, ahogy a gyerek. Minél jobb eredményeket ér el, annál inkább növekszik benne. Egy idő után a sportoló ezért úgy érzi, többet tud, mint az edzője. Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy kamaszkorban ezt az egót képes kordában tartani, megfelelően kezelni.”

Ám az egyik ego mindig erősebb, mint a másik. Amikor a tanítványé meghaladja a tiédet, onnan kezdve nem tudod kezelni. Akkor szaporodnak a konfliktusok. Ez pedig sok esetben vezetett ahhoz, hogy a tanítványai később elhagyták. Hozzátette: akkor kellett volna ezekkel a konfliktusokkal előjönni, amikor megtörténtek, nem lehet 20-30-40 év távlatából minősíteni a történteket.

„Amikor kiabálok vele, törékeny gyermek, amikor eredményt érünk el, már felnőtt. Ez a konfliktus egyik forrása, magyarázata. Ő azt hiszi, felnőtt, övé a világ, majd rendre kiderül, hogy esendő, támogatásra szoruló versenyző.”

Cseh Lászlóval kapcsolatban előfordult – amit maga a visszavonult sportoló is elismert –, hogy az úszó nem csinálta meg az előre megírt penzumot, és amikor ismételni akarták, még jobban nem. Így volt olyan, hogy hazazavarta, volt hogy két hónapon át minden nap.

„Igen, volt bot, pálca. A partról valóban azzal ütöttem a gyerek könyökét, ha nem emelte elég magasra, vagy kólintottam fejbe, ha mélyen lógatta azt, és ugyanígy javítottam a hibát gumikötelezés közben is. De nem azért ütünk, hogy fájjon, hanem, hogy figyeljen már oda, mert hiába kiabál az ember, a víz alatt nem érteni semmit, gumikötelezés közben meg a kezével a vas miatt nem tud odanyúlni az edző. És igen, bevallom azt is, megütöttem egy lányt is. Szepesi Nikit. Nyakon vágtam.”

Dara Eszterrel és a többiek által felhozott vádakra így reagált Turi György:

„Eszter a nevelt fiamnak volt a barátnője. Három éven keresztül ott ült a családi asztalnál, együtt nyaraltunk, jártunk kirándulni. De kérdezek valamit. Mi az oka annak, hogy miközben 2013 júniusában, Szepesi Niki könyve után az összes létező egykori és jelenlegi úszóm – igen, Cseh Laci és Kozma Dominik is – és az összes úszóedző, számos szülő aláírásával állt ki a Cár mellett, mondván, nem történt ilyen, most, 2021 végén előjönnek olyan panaszok, amelyeket korábbi versenyzőim az ezredforduló magasságában, vagy még régebben láttak, vagy látni véltek?