KezdőlapCímlapNyolc embert állítanak bíróság elé Maradona halála miatt

Nyolc embert állítanak bíróság elé Maradona halála miatt

Az isteni Diego Maradona 2020. november 25-én, 60 éves korában halt meg. A szívleállás miatti halála után a lányai nem nyugodtak bele apjuk elvesztésébe. Hosszú vizsgálat kezdődött, aminek egy 236 oldalas perirat és nyolc megvádolt egészségügyi alkalmazott lett a vége.

A szerdán közzétett döntés szerint nyolc embert állítanak bíróság elé az argentin hatoságok emberölés vádjával, akik mind a legendásDiego Maradonát gondozták.

A Reuters által megismert 236 oldalas dokumentumban az ügyben illetékes bíró megkérdőjelezte „az egyes vádlottak azon – aktív vagy mulasztásos – magatartását, amelyek az egykori világsztár halálához vezettek, illetve hozzájárultak ahhoz.”

A vádirat szerint nyolc embert, köztük orvosokat, ápolónőket és egy pszichológust, akik Maradonát gondozták, emberöléssel vádolják, ami súlyos vád, mivel azt jelenti, hogy a futballista halálát szándékosan okozták.

A Maradona halálának kivizsgálására kijelölt orvosi bizottság 2021-ben arra a következtetésre jutott, hogy a futballsztár orvosi csapata „nem megfelelő, hiányos és meggondolatlan módon” járt el.

Mario Baudry, Maradona egyik fiának ügyvédje a Reutersnek elmondta, hogy a vb-győztes „tehetetlen helyzetbe került” halálakor. Maradona 2020. november 25-én hunyt el, 60 éves korában.

„Amint megláttam a halálával kapcsolatos okokat, egyből azt mondtam, ez gyilkosság volt. Sokáig harcoltam, és itt vagyunk, ez a szakasz végre befejeződött” – idézte a fiát az Irish Times.

Az argentin ügyészek nem sokkal Maradona halála után indítottak nyomozást: többek között házkutatást rendeltek el az orvosa ingatlanaiban, illetve vizsgáltak másokat is, akik részt vettek a gondozásában.

Az ítéletben megnevezett vádlottak Maradona idegsebésze és személyi orvosa, Leopoldo Luque, Agustina Cosachov pszichiáter, Carlos Diaz pszichológus, Gisella Madrid és Ricardo Almiron nővérek, a főnökük Mariano Perroni, valamint Pedro Di Spagna és Nancy Forlini orvosok.

A vádlottak tagadták, hogy bármilyen felelősség terhelné őket Maradona haláláért. A bíró elmondta, hogy néhányuk ügyvédje az ügy megsemmisítését kérte. Az emberölés Argentínában általában nyolctól 25 évig terjedő börtönbüntetést von maga után, az ország büntető törvénykönyve szerint. A tárgyalás időpontja még nincs kitűzve.