KezdőlapCímlapMessi dupla, Mbappe tripla - őrült meccs után Argentína nyerte a foci-világbajnokságot

Messi dupla, Mbappe tripla – őrült meccs után Argentína nyerte a foci-világbajnokságot

Kylian Mbappé mesterhármasig, Lionel Messi két gólig jutott hat gólt hozó, drámai vb-döntőben, amelyen végül a tizenegyespárbaj döntött – a szenzációs finálé végén Argentína örülhetett.

Lionel Messi vagy Kylian Mbappé? Argentína 1986 után felér a csúcsra, vagy Franciaország megvédi a címét, és 1962 után ismét duplázik egy válogatott? Megannyi kérdés vetődött fel a világbajnokság vasárnapi döntője előtt, a válaszokat pedig minden idők egyik legdrámaibb meccsén kaptuk meg.

Az első percekben Antoine Griezmann könnyelmű passza után Julián Álvarez lökete volt az első kaput eltaláló kísérlet, ám a középre tartó labda nem okozott gondot Hugo Llorisnak. Két perccel később Rodrigo De Paul jobb sarokra tartó lövése pattant szögletre Varane lábáról, a szögletet követően pedig a franciák kapusát kellett ápolni, miután a hasfala találkozott Cristian Romeo könyökével.

A folytatásban is a kék-fehér mezesek birtokolták többet a labdát, többnyire a bal szélen próbálták megbontani a franciák védelmét, az újabb francia labdavesztés után pedig a kezdőcsapatba bekerülő Ángel Di María lőtt ígéretes helyzetben csúnyán a léc fölé.

A 21. percben aztán megtörtént, ami a negyeddöntő óta mindig: tizenegyeshez jutott Argentína. Di María a tizenhatos bal szélénél játszotta át a visszazáró Dembélét, aki hátulról összekoccintotta a Juventus támadójának lábát, a játékvezető pedig a büntetőpontra mutatott. A labda mögé ki más állt volna, mint Lionel Messi és a jobbra induló Llorist becsapva a bal alsó sarokba gurított. 1–0! Az argentin zseni tizenkettedik vb-gólját szerezte, a hatodikat a katari tornán, ám ami ennél is lényegesebb: az első olyan játékos lett a világbajnokságok történetében, aki a csoportmeccstől kezdve valamennyi egyeneses kieséses szakaszban rendezett találkozón betalált.

A címvédő az első, Ausztrália elleni csoportmeccsen is hátrányba került, akkor gyorsan ritmust váltott, ám ezúttal tompábbnak tűnt Didier Deschamps együttese. Továbbra is az argentinok birtokolták többet a labdát, ráadásul többnyire a francia térfélen járatták körbe – ha a címvédő terve a labdaszerzés utáni gyors kontra volt, akkor az elképzelés csődöt mondott. Kylian Mbappé (ekkor még) teljesen észrevehetetlen volt, a másik oldalon viszont egy dél-amerikai kontra újabb gólt eredményezett: a 36. percben Messi a felezővonalnál tette ki jobbra a labdát Álvareznek, aki egyből indította Mac Allistert, a szélső kapura tört, lövés helyett áttette a labdát a bal oldalon érkező Di Maríának, aki hat méterről ballal kilőtte a bal alsó sarkot. 2–0! A Juve támadója az első labdarúgó lett, aki olimpiai-, világbajnoki-, és Copa América döntőben is betalált!

Nemcsak az eredmény, hanem a játék képe miatt is elképesztően nagy bajban volt Franciaország, Didider Deschamps pedig a félidőt sem várta meg a cserével: a 41. percben Olivier Giroud és Ousmane Dembélé elhagyta a pályát, Marcus Thuram és Kolo Muani érkezett. Mbappé a szélről középre húzódott, a franciák próbálták hátulról építkezni, Lionel Scaloni együttese pedig átadta a kezdeményezést, és a kontrák lehetőségére várt. Helyzet viszont egyik oldalon sem adódott, így Argentína kétgólos előnnyel vonult a szünetre a meglepően egyoldalú első félidő végén. Franciaországnak egyetlen kaput eltaláló kísérlete sem volt az első játékrészben.

A fordulás után is az argentinoké volt az első lehetőség, a második gól szerzője parádés keresztlabdát adott a „Messi testőreként” emlegetett Rodrigo De Paulnak, ám a kapáslövését védte Lloris. Argentína kényelmes tempóban járatta a labdát, a szögleteket, a bedobásokat és a szabadrúgásokat is lassan végezte el, igyekezett lassítani a játékot, míg a franciák mintha maguk sem hitték volna el, hogy lehet visszaút.

A francia labdajáratást rendre a védőfalból legjobb ütemben kilépő argentin játékos törte meg, a dél-amerikai kontrák pedig sokkal több veszélyt jelentettek, mint a lassú francia támadások. A 68. percben Griezmann bal oldali szöglete után Muani fejelt a jobb alsó sarok mellé, majd a 71. percben Mbappé lövése szállt el a léc fölött. Az utolsó húsz percre Kingsley Coman és Eduardo Camavinga érkezett, ám a kaput eltaláló lövése továbbra is csak Argentínának volt, még ha Enzo Fernández középre tartó tekerése nem is okozott gondot Llorisnak. Úgy tűnt, a világbajnokságok történetének legsimább döntőjét rendezik Katarban, ám ekkor valami megváltozott.

Elég volt egyetlen pillanatnyi kihagyás, és az utolsó tíz percre új meccs kezdődött. Az őrület azzal kezdődött, hogy Otamendi hátulról buktatta a tizenhatoson belül Muanit, a játékvezető pedig tizenegyest ítélt. A labda mögé Mbapéé állt, és bár Emiliano Martínez érezte, hogy a jobb alsó sarokra érkezik a lövés, védeni nem tudott, csak beleérni a labdába. 2–1!

Argentínának arra sem volt ideje, hogy rendezze a sorokat, hogy berendezkedjen az eredmény őrzésére, máris újabb gólt kapott: Mbappé kényszerítőzött Thurammal, a visszakapott labdát pedig tíz méterről egyből, jobbal vágta a bal alsó sarokba. 2–2! Az addig szinte semmit sem mutató francia együttes két percen belül két gólt szerzett! Elképesztő! Akárcsak az, hogy a PSG csillaga a második világbajnoki döntőjében a harmadik gólját szerezte!

Argentína két perc alatt rombolt le mindent, amit addig felépített, és pontosan úgy érezhette magát, mint a Hollandia elleni nyolcaddöntőben, amelyben szintén kétgólos előnyt hagyott veszni. Franciaország új lendületet kapott, a kérdés már csak az volt, eldönti-e valamelyik csapat a meccset a rendes játékidőben. Ezt mindkét együttes megtehette volna, Camavinga lekészítése után Rabiot lőhetett volna győztes gólt, ám az argentin kapus védte a jobb alsó sarokra tartó labdát. Hihetetlen, de a nyolcvan percig parádésan futballozó Argentína csak tántorgott, mígnem a 97. percben Lionel Messi villant. Néhány centiméteren múlt, hogy a döntő hőse legyen, tizenhat méterről kapura lőtt, ám a léc alá tartó labdát Lloris elképesztő védéssel szögletre ütötte! Következett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás!

Annak az első részében nem sok minden történt, a 105. percben viszont egy akción belül kétszer is gólt szerezhetett volna Argentína: előbb Messi passza után Lautaro Martínez lövését blokkolta Upamecano, majd Gonzalo Montiel jobb felső sarokba tartó lövését Varane fejelte szögletre. Egy perccel később az Inter csatára futott be a francia védelem mögé, érkezett a labda is, ám óriási helyzetben a jobb alsó sarok mellé lőtt – ezt megúszta Franciaország.

A második tizenöt percet Messi bal alsó sarokra tartó lövése vezette fel – Lloris vetődve védett –, mint kiderült, ez a lövés ágyazott meg a hétszeres aranylabdás zseni újabb góljának! Lautaro Martínez fejelte le Messinek a labdát a francia tizenhatos előterében, a csapatkapitány középre tette Enzo Fernándeznek, aki pedig máris kitette a labdát Lautaro Martíneznek. A támadó kiszorított helyzetből, nyolc méterről lőtt, de Llorist találta el, a kapusról éppen Messi elé pattant a labda, és három méterről lőtt a kapuba. Koundé csak a gólvonal mögül tudta kirúgni a labdát. 3–2!

Ezek után már csak annyi kérdés maradt, hogy lesz-e újabb fordulat a meccsben? Nos, volt! A 116. percben ismét jött Mbappé, akinek a lövése Montiel könyökéről vágódott le, a játékvezető pedig ismét tizenegyest ítélt Franciaországnak! A labda mögé ezúttal is Mbappé állt, és nem remegett meg a lába: a balra induló Martínezt becsapva a jobb alsó sarokba lőtt. 3–3! Mesterhármas a vb-döntőben! Micsoda meccs volt ez!

És még nem volt vége! Előbb Muani lőhetett ajtó-ablak helyzetben kapura, ám Emiliano Martínez óriási bravúrral, lábbal védte a bal alsó sarokra tartó labdát, majd az ellentámadás végén a másik kapunál Lautaro Martínez fejelt hat méterről a bal sarok mellé – elképesztő, milyen helyzetekt maradtak ki! A tizenegyespárbaj döntött!

Az első körben Mbappé nem hibázott, és Messi is higgadtan gurított a jobb sarokba. Ezt követően Coman jobb sarokra tartó lövését védte az argentin kapus, Dybala viszont a balra vetődő Llorist becsapva laposan a kapu közepébe gurított. A harmadik körben ismét hibáztak a franciák, Tchoumaéni a jobb alsó sarok mellé gurított, Paredes viszont a jobb alsó sarokba lőtt. Muani nem hibázott, a léc alá vágta a labdát, ám Montiel sem – a védő a jobb alsó sarokba gurított, ezzel Argentína megnyerte a világbajnokságot!

Minden idők egyik legjobb vb-döntője után!

Indirekt/sportal.hu