KezdőlapKülföldMarija Sarapova végleg visszavonult

Marija Sarapova végleg visszavonult

A gyönyörű, ötszörös Grand Slam-győztes orosz teniszező 32 évesen fordít hátat a profi sportnak.

Marija Sarapova az utóbbi 15 év egyik legismertebb és leggazdagabb sportolónője 2004-ben robbant be a tenisz világába: 17 évesen legyőzte a wimbledoni döntőben az első számú kiemeltet, Serena Williamst. Több mint tíz évig volt a csúcson, s közben reklámszerződéseiből és vállalkozásából mintegy 30 millió dolláros vagyont gyűjtött össze.

2016-ban azonban jött a doppingbotrány: kiderült, hogy Sarapova meldoniumot szedett, egy olyan szívgyógyszert, amely javítja a vérkeringést, és csökkenti a regenerációhoz szükséges idő hosszát. A teniszcsillag azt állította, már közel egy évtizede szedi a szert, és azért van rá szüksége, hogy megszabaduljon a gyakori szédülésektől és kezelje krónikus magnéziumhiányát. Azt is hangsúlyozta, nem tudta, hogy menetközben a meldonium felkerült a tiltott teljesítménynövelőket tartalmazó listára.

Sarapovát eredetileg két évre tiltották el, ám a fellebbezés után a büntetést 15 hónapra csökkentették. A visszatérés azonban nem sikerült teljesre: már nem volt képes a régi teljesítményt nyújtani, s az utóbbi két évben csupán egy kisebb versenyt nyert meg. A Grand Slam-kupákban már nem jutott messzire, a legjobb eredménye 2018-ban az volt, hogy eljutott a French Open negyeddöntőjéig. Közben többször is megműtötték, vállával és kezével több alkalommal is komoly gondok voltak.