KezdőlapCímlapLegalább 200 millió forintot bukott Liu Shaolin Sándor az elcsalt aranyérme miatt

Legalább 200 millió forintot bukott Liu Shaolin Sándor az elcsalt aranyérme miatt

Nem csitulnak a kedélyek, világszerte továbbra is óriási a felháborodás Liu Shaolin Sándor kizárása miatt! A sportolót a pekingi téli olimpián a rövid pályás gyorskorcsolya-verseny 1000 méteres döntőjének megnyerése után fosztották meg a győzelmétől. A magyarok a hétfői finálét követően megóvták a döntést, de ezt kedden elutasították, mivel a zsűri másodszor is úgy látta, hogy Liu Shaolin kétszer is szabálytalankodott.

A közösségi oldalakon még a hazai győzelemnek természetesen örülő kínai kommentelők is áldozatnak tartják, s igazságtalannak vélik a döntést. Tegyük hozzá, a dél-koreaiak is kiakadtak bíráskodáson, de ők tovább is mentek, a Sportdöntőbírósághoz fordultak Kwak Yoon-gy, valamint a férfi 1000 méter elődöntőjéből Hvang Dehon és Li Dzsunszo kizárása miatt. Ezenkívül panaszt tettek a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetségnél is.

– Ez van, majd megpróbálom négy év múlva – mondta Liu Shaolin Sándor, miután tudatosult benne, hogy elbukott egy megnyert aranyat. – Mindenesetre megjegyzem ezt a február 7-ét, a napot, amikor majdnem olimpiai bajnok lettem. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, mindent beleadtam, semmit sem tehettem volna másként.

Bizonyára most ez érdekli a legkevésbé, de az erkölcsi veszteségen túl komoly anyagi kár is érte Liu Shaolint, aki szerdán 1500 méteren javíthat. A magyar állam az aranyéremért 50 millió forintos jutalmat ad. Ezenkívül a jelenlegi szabályozás szerint 35 éves koruktól a nyári és a téli ötkarikás bajnokok életjáradékban részesülnek. Az első helyért járó összeg az előző évi bruttó átlagkeresetnek megfelelő nettó összeg, vagyis havi 403 600 forint. Vagyis, Liu Shaolin Sándor 65 éves koráig az azonnali 50 millió forint mellett még körülbelül plusz 150 millióra számíthatott volna.

Egyébként, az életjáradékra már jogosult, hiszen 2018-ban, a pjongcsangi játékokon, 5000 méteren, a váltó tagjaként (Burján Csabával, Knoch Viktorral és a testvérével, Liu Shaoanggal) diadalmaskodott. Ám a pekingi sikert követően duplán járt volna neki a pénzösszeg.

És akkor ott lehetnek még a marketingpénzek.

– Elképzelhető, hogy bukik egyéni szponzorokat is az elvett arany miatt, de ez nem jelentős, eltörpül az állami pénzdíj mellett – mondta Szabados Gábor sportközgazdász. – Szerintem ettől még alkalmas arra, hogy reklámarc legyen, hiszen úgy tekintenek most rá, mint áldozat, s ezzel nő a marketingértéke. A mai magyar piacon Liu Shaolin Sándor az egyéni sportolók között a legjobban eladhatók között van. Szerintem a kérdés az, hogy az ázsiai országban mennyire tudja felépíteni a brandjét, hiszen azzal, hogy félig kínai, komoly potenciál van benne.

Kedden a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség közös közleményben jelezte, egységesen kiáll a magyar sportolók mellett, továbbá kérték a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy kezdeményezzen etikai vizsgálatot a versenyszámban eljáró főbíróval szemben.

Indirekt/Blikk