KezdőlapCímlapElőkerült a rasszista kártya: az angolok a FIFA-hoz fordultak a magyar szurkolók...

Előkerült a rasszista kártya: az angolok a FIFA-hoz fordultak a magyar szurkolók miatt

Rasszista bekiabálások, megdobált angol játékosok és szövetségi kapitány. Marco Rossi hiába kérte, a szurkolók nem tudtak viselkedni tegnap este.

Ahogy a Blikk is megírta, Magyarország 4-0-s vereséget szenvedett csütörtökön a Puskás Arénában az Anglia elleni világbajnoki selejtezőmérkőzésen. Utóbbinak ugyan a pályán vége lett, ám úgy tűnik, a hazai szurkolók miatt még egy ideig beszédtéma lesz találkozó.

A kezdőrúgás előtt – a rasszizmussal szembeni összefogást jelképezve – az angol válogatott féltérdre ereszkedett, amire a telt házas mérkőzésen hangos füttyszó volt a reakció a magyar szurkolóktól, csakúgy, mint néhány hónapja az ír válogatott ellen. A Telex azt írja, brit sajtó egy része rasszista magyar szurkolókat emleget, az angol labdarúgó-szövetség pedig a FIFA-hoz fordul a szurkolók viselkedése miatt. Pedig Marco Rossi szövetségi kapitány külön kérte is a drukkereket, hogy a következő meccseken próbáljanak meg viselkedni.

A brit lapok szerint az angol válogatott két játékosát, az első gólt szerző Raheem Sterlinget és Jude Bellinghamet rasszista támadások érték a meccs alatt, illetve más kihágásokat is említenek. A BBC azt írja, hogy Sterlinget a gólja ünneplése közben a magyar nézők megdobálták, a harmadik gól után pedig a lelátóról petárdát dobtak a pályára. Sőt, állítólag a meccs utáni interjúja közben jéggel dobták meg Gareth Southgate angol szövetségi kapitányt is, aki viszont azt mondta, ő nem tapasztalt rasszista megnyilvánulásokat a mérkőzés alatt.

Hozzátette viszont, hogy hallott ilyen történésekről, ezért megteszik a szükséges lépéseket, ugyanis az ilyen viselkedést elfogadhatatlannak tartja. Az angolok csapatkapitánya, Harry Kane beszélt a csapattársaival, és panaszt tesznek majd a Puskás Arénában tapasztaltak miatt. Az ellenséges hangulatra panaszkodott a védő John Stones, az idén nyáron a Manchester Citybe igazoló Jack Grealish pedig a Twitteren írt arról, hogy briliáns győzelmet arattak egy elfogadhatatlan hangulatú mérkőzésen.

A BBC tudósítója szintén rasszista rigmusokat hallott a kapu mögötti résznél, ahol a magyar ultrák ültek, és egy alkalommal konkrétan is hallotta, ahogy Bellingham kap egy rasszista bekiabálást. A riporter később arról ír, hogy érti, hogy ha a magyar játékosok hallották a szurkolók viselkedését, akkor miért sétáltak még a pályán percekig, a közönséget ünnepelve. A Sky Sports szerint majomhuhogást lehetett hallani a lelátóról, leginkább akkor, amikor Raheem Sterlinghez ért a labda, a tudósítójuk legalább pedig négy embert látott, amint a bemelegítő Bellinghamet rasszista bekiabálásokkal zavarták.

Indirekt/Blikk