KezdőlapCímlapTestvérháború a holnap hajnali Super Bowlon

Testvérháború a holnap hajnali Super Bowlon

Idén is gazdasági rekordok dőlhetnek meg amerikai sportélet legnagyobb eseményén, amely dollármilliárdokat mozgat meg egyetlen nap alatt.

Európai idő szerint hétfőn hajnalban rendezik meg az amerikai sportélet legnagyobb eseményét, az 57. Super Bowlt, melyen a Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagles csap össze egymással. A meccs különleges pikantériája, hogy a sportág történetében először játszik egymás ellen egy testvérpár: Jason (Philadelphia Eagles) és Travis Kelce (Kansas City Chiefs).

Bajnoki címe mindkét fivérnek már van, és mindketten több mint 10 éve szerepelnek az NFL-ben, ahol a legjobbak közé számítanak. „Tudtuk, hogy ez megtörténhet, de nem hiszem, hogy valaha is komolyan gondoltuk volna, hogy ez bekövetkezhet. Olyan ez mindkettőnk számára, mintha megnyertük volna a lottófőnyereményt” – mondta a BBC.com portálnak adott közös interjújukban Jason.

Legnagyobb rajongójuk, az édesanyjuk legalább olyan híressé vált ezekben a napokban, mint a fiai, ráadásul a világ legtöbb országában a mostani döntőt csak Kelce Bowl-nak emlegetik. Donna az idei rájátszásban még azt is megtette, hogy mivel a fiai pár órás időkülönbséggel léptek pályára, mindkét meccset megnézte: előbb a szeme előtt veszített az Eagles és Jason Tampa Bay-ben, majd repülőre ülve 1200 mérföldet utazott Kansas Citybe, hogy lássa, ahogy Travis jó játékával a Chiefs legyőzte a Pittsburgh-et.

6 láb 5 hüvelykkel Travis most két hüvelykkel magasabb, de Jason zömökebb, amíg ő 134 kg-os, addig testvére, Travis 113 kg-os. Jason sosem titkolta, hogy Travis mindig is a tehetségesebb sportoló volt, mint ő. Azt nem bánja, hogy a gyermekkori csatákat most nem ismétlik majd meg a pályán, ugyanis mindketten a támadásoknál kapnak szerepet.

Travis viszont elfogadja, hogy jelenleg Jason a mama kedvence – ezt Donna is elismeri –, ugyanis Jason és felesége, Kylie a két unoka után most éppen egy harmadikkal ajándékozza meg a Kelce szülőket. Kylie ugyanis 38 hetes terhes, és ápolónője is elkíséri a phoenixi meccsre. Ha a Super Bowl alatt vajúdni kezdene, az NFL orvosi stábja már bejelentette, hogy a State Farm Stadionban megszülheti a babát. Ha ez bekövetkezik, akkor a szülők az SB kezdőbetűt adják az újszülöttnek.

A Kelce-fivérek párharcán kívül rekordbevételeket hozhat 2023-ban amerikai sportgazdaság legnagyobb súlyú eseménye, az amerikaifutball-bajnokság döntője, ugyanis a Super Bowl dollármilliárdokat mozgat meg egyetlen nap alatt.

Az előzetes várakozások szerint a kiskereskedelem számára 16,5 milliárd dollár (mintegy 6000 milliárd forint) többletbevételt hoz elsősorban az élelmiszer- és italeladások növekedése miatt. A sportfogadásban 16 milliárd dollárt (5800 milliárd forint) generálhat a mérkőzés, míg az amerikai reklámipar számára is az év egyik kiemelkedő eseménye.

A 2023-as televíziós reklámidő 7 millió dollár (mintegy 2,5 milliárd forint) 30 másodpercért, ami rekord, és 500 ezer dollárral (182 millió forint) haladja meg a tavalyi árat. Idén a Super Bowl kizárólagos közvetítési joga a Fox csatornáé, amely csak a mérkőzés alatt mintegy 600 millió dollár (218 milliárd forint) reklámbevétellel számol. A hirdetők a Super Bowl-ra külön reklámokat gyártanak, sztárok részvételével, ami a hirdetési ipar másik oldalán további forgalmat generál.

Az amerikai játékszövetség (American Gaming Association) kedden megjelent felmérése szerint idén rekordszámban készülnek fogadni az amerikaiak. A mérkőzéssel összefüggésben 50,4 millió ember, az amerikai felnőtt lakosság mintegy ötöde tervez feltenni valamilyen tétet, ami a szervezet közleménye szerint 60 százalékos növekedés, és összesen 16 milliárd dollár (5800 milliárd forint) bevételt termel a sportfogadás ágazatának.

A mérkőzésnek otthont adó városnak, illetve államnak több száz millió dollár bevételt generál a mérkőzés, amelyet idén az Arizona állambeli Glendale State Farm Stadionban játszanak. Az összegben ugyanis benne van a csapatok, az azokat kísérő személyzet, az újságírók és a nézők szálláshely- és vendéglátási kiadásait, valamint egyéb költéseit. Az állami kassza csaknem 30 millió dollárra (10,9 milliárd forint) számíthat.

A Super Bowl megrendezése kiadást is jelent, az előzetes számítások szerint például a mérkőzés félidejére tervezett, sztárokat felvonultató show-műsor 13 millió dollárba (4,7 milliárd forint) kerül. A legnagyobb név az idei mérkőzés félidejében az énekesnő Rihanna.

A döntő a részt vevő csapatok játékosainak is komoly bevételi forrás. Az idei, 57. Super Bowl-döntőn az előzetes közlések alapján a győztes csapat tagjai 157 ezer dollárt (57 millió forint) vihetnek majd haza, míg a vesztesek „csak” 82 ezret (29,8 millió forint).

Indirekrt/10perc.hu