2022.09.25
Eufrozina, Kende
Kezdőlap Címlap Zelenszkij tovább tisztogat: kirúgta a kémfőnököt és a legfőbb ügyészt

Zelenszkij tovább tisztogat: kirúgta a kémfőnököt és a legfőbb ügyészt

Beszivárgott az orosz befolyás a háborús főügyész hivatalába, ezért az ukrán elnök menesztette a hivatal vezetőjét, és távozásra szólította fel a kémfőnököt.

Volodimir Zelenszkij arra hivatkozva bocsátotta ell Ukrajna befolyásos belbiztonsági ügynökségének, az SBU-nak a vezetőjét és egyben barátják, Ivan Bakanovot és Iryna Venediktova főügyészt, hogy hivatalaik tisztviselői több tucatnyi együttműködést folytattak Oroszországgal.

Az SBU-főnököt, aki Zelenszkij gyermekkori barátja, és az orosz háborús bűnök üldözésében kulcsszerepet játszó Irina Venediktova főügyész vasárnapi hirtelen menesztését az elnök honlapján jelentették be végrehajtási rendeletében.

A Telegram-bejegyzésben Zelenszkij elmondta, azért rúgta ki a legfelsőbb tisztségviselőket, mert kiderült, hogy ügynökségeik számos tagja együttműködött Oroszországgal, ami szerinte más ügynökségeket is érintett.

Elmondta azt is, hogy 651 állítólagos hazaárulás és együttműködés miatt indítottak eljárást ügyészségi és rendészeti tisztviselők ellen, hangsúlyozva: ezzel Bakanov és Venediktova ügynökségeinek

több mint 60 tisztviselője most Ukrajna ellen dolgozik az oroszok által megszállt területeken.

A hazaárulási ügyek hatalmas száma rávilágít arra, hogy az orosz befolyás növekedése óriási kihívása elé állítja Ukrajnát miközben Moszkvával szemben a túlélésért kell küzdenie az országnak – húzta alá az Guardian.

– Az állam nemzetbiztonságának alapjai ellen elkövetett bűncselekmények ilyen sora nagyon komoly kérdéseket vet fel az érintett vezetők előtt – mondta Zelenszkij, hozzátéve: „Mindegyik ilyen kérdésre megszületik a megfelelő válasz”.

Az orosz csapatok Ukrajna déli és keleti részének egy részét már elfoglalták. Putyin inváziója során ezrek haltak eddig meg, és milliókat költöztek el, miközben otthonaikat a földdel tették egyelővé az orosz katonák csapásai.

Továbbra is tisztázatlan, hogy a déli, oroszok által megszállt Herszon régió hogyan esett el ilyen gyorsan, ellentétben a Kijev körüli heves ellenállással, amely arra kényszerítette Oroszországot, hogy végül visszavonuljon, és a keleti Donbas elfoglalására összpontosítson.

Zelenszkij a nemzethez intézett éjszakai beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a közelmúltban letartóztatták a volt kémfőnököt, aki a Krím-félszigetet felügyelő félszigetért felel.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a háború kezdetekor elbocsátott legmagasabb biztonsági elleni fellépése mostanra jogosnak bizonyult:

– Elegendő bizonyítékot gyűjtöttek össze, hogy feljelentsék ezt a személyt árulás gyanújával. Minden bűnözői tevékenységét dokumentálnak – mondta.

Bakanovot 2019-ben nevezték ki az SBU élére, egyike volt azoknak az új arcoknak, akik azután kerültek politikai előtérbe, hogy Zelenszkij, egykori humorista megnyerte a választást. Az ukrán elnök a rendeletben a főügyész utódját is már megjelölte: pozícióját Oleksiy Symonenk fogja betölteni.