2023.09.27
Adalbert
Kezdőlap Címlap Zabkásával mérgezte meg feleségét a vezérigazgató

Zabkásával mérgezte meg feleségét a vezérigazgató

Tökéletes bűnténynek tűnt: 2021 márciusában egy berni ex-vezérigazgató a gyanú szerint mérgezett zabkásával ölte meg feleségét. A tárgyalásnak ezen a héten kellett volna kezdődnie, de elhalasztották.

Egy gyönyörűen felújított parasztház, amelyet öreg, sötétzöld lombú fák vesznek körül kiváló helyen, egy berni külvárosban. Elegáns sportautó a garázsban, gyönyörű belső térre nyílik kilátás. Az idill tökéletesnek tűnik.

Második pillantásra azonban a szemlélődő észreveszi a vastag porréteget, amely már felhalmozódott a Jaguaron a kocsibeállóban: az autót hosszú ideje nem vezették, és a rendszámtáblát eltávolították. A lakás elhagyatottnak tűnik. Nem csoda: Boris H. börtönben van, felesége Viola H. pedig meghalt.

Boris H., aki hosszú évek óta házas volt, újra szerelmes lett. A félénk és befelé forduló férfi azonban túl gyáva volt ahhoz, hogy elmondja feleségének, Viola H.-nak az új szerelmét, és elhagyja őt. H. nyaralást tervezgetett új barátnőjével, de boldogtalan házassága az útjába állt. Ekkor kezdett kutatásokat végezni a mérgező anyagok hatásairól.

Egy nap a gyanú szerint nagy mennyiségű köszvény elleni gyógyszert rendelt az interneten. Olyat, ami túladagolás esetén mérgező hatású. Nincs ellenszere sem. A tabletták mellékhatásai közé tartozik a hasi fájdalom, hányinger, hányás és hasmenés.

A szer ideális volt az ördögi tervhez. A férfi joggal feltételezte, hogy senki sem fog gyanakodni ezekre a tünetekre; elvégre a feleségének emésztési zavarai voltak.

A férfi 2021. március 20-án reggel a tablettákat elporlasztotta és belekeverte a felesége zabkásájába. Röviddel később Viola H.-nak hasmenése és hányása volt, de a kórházból hazaküldték, mivel felmerült a gyanú, hogy egy közönséges gyomor-bélrendszeri betegségről van szó.

Március 22-én az 54 asszony még mindig nem érezte jobban magát, és ismét kórházba került. Két nappal később a keringése leállt, többszervi elégtelenség volt a diagnózis. Viola H. a kórházban halt meg.

Boris H. ezután eljátszotta a gyászoló özvegyet – legalábbis addig, míg meg nem jött a boncolás eredménye. Április 7-én letartóztatták a berni férfit, aki azóta rács mögött van. Tagadja a bűncselekményt. A közvélemény csak 2022 március elején értesült a Bern külvárosában elkövetett mérgezéses gyilkosság gyanújáról, amikor az ügyészség bejelentette a gyilkossággal kapcsolatos vádiratot.

A tárgyalásnak ezen a hétfőn kellett volna lezajlania. A Bern-Mittelland tartományi bíróság azonban kedden közölte: “Felhívjuk figyelmét, hogy a vádlott jelenlegi egészségi állapota miatt a tárgyalást egy későbbi időpontra kell elhalasztani”.

Közben a környéken, ahol az egykori házaspár egykor élt, az emberek többé-kevésbé tudják, hogy mi történt a frissen felújított parasztház középső lakásában – a tanácstalanság még hónapokkal később is nagy. “És eleinte sajnáltuk őt, amikor hallottunk a felesége haláláról” – mesélte egy lakó.

A feltételezett mérgezőt és feleségét alig ismerték a külvárosban. Lakásfelújításuk csak 2020 novemberében készült el, és a Covid miatt a 2021. márciusi drámát megelőző hónapokban kevés kapcsolatot tartottak a szomszédokkal.

Az egyik szomszéd arról számolt be, hogy a váratlan haláleset után “sok civil mentőegységet” látott – egy másik nő szerint a lakást hosszú időre lezárták. Hogy most mi lesz a házaspár frissen felújított társasházi lakásával, az még nyitott kérdés.

Bár a magánéletében láthatóan nem mentek jól a dolgok, a férfi anyagilag két lábbal a földön állt. Egy IT-szektorbeli tanácsadó cég vezérigazgatója volt. A vállalat testvérlapunknak, a svájci Blicknek (ebben a lapban jelent meg eredetileg a riport) elmondta, hogy az állítólagos gyilkos nem volt sem alapítója, sem tulajdonosa a cégnek – csak ügyvezetőként dolgozott, munkaviszonya 2021 júniusától megszűnt. A vállalat nem kíván nyilatkozni a pontos körülményekről vagy a személyről. Csak ennyit közöltek: az alkalmazottak számára a történet egyértelműen sokkoló volt.

A volt vezérigazgatót a jogerős ítélet megszületéséig ártatlannak tekintik. A tárgyalás új időpontját még nem tűzték ki.