KezdőlapCímlapVírusos megbetegedés miatt került 15 ember kórházba egy gimnáziumból

Vírusos megbetegedés miatt került 15 ember kórházba egy gimnáziumból

Nem mérgezés, hanem egy vírusos megbetegedés állhatott a temesvári iskola diákjainkat és tanáraink hirtelen, és rejtélyes rosszulléte mögött, ami miatt 15 embert szállítottak kórházba az intézményből.

A temesvári C. D. Loga Főgimnázium összesen mintegy 30 diákjánál és 12 oktatójánál észlelték a tüneteket, amelyek közül sokakat kórházba is kellett szállítani. Többeknél már kedden jelentkeztek az első tünetek — ami többnyire gyomorfájásra és hasmenés volt —majd szerdán még többen panaszkodtak rosszullétre, így felfüggesztették az oktatást az intézményben.

Mivel a gimnáziumnak nincs étkezdéje, sem diákotthona, a földgáz sincs bevezetve az épületbe, valamint fertőtlenítés vagy rágcsáló- és rovarirtás sem volt ott a közelmúltban, így sokáig nem tudták, hogy mi állhat a diákok és a tanárok tömeges rosszulléte mögött.

Temes megyei egészségügyi igazgatóság csütörtökön adott ki egy közlemény, amelyben megerősítették, hogy norovírussal fertőződhettek meg az érintett diákok és tanárok. A temesvári Louis Ţurcanu gyermekkórházban végzett vizsgálatok szerint eddig 4 páciensnél mutatták ki a fertőzést.

A vírussal kapcsolatban a WEbbeteg azt írja:

„A norovírus-fertőzés egy akut gyomor-bélrendszeri megbetegedés, melyet az azonos nevű vírus okoz. Heves hányással és erős hasmenéssel jár. A panaszok többnyire néhány nap alatt, maradandó károsodás nélkül lecsengenek, azonban kisgyermekekre és idős emberekre nézve veszélyes lehet a vele járó nagymértékű folyadékvesztés miatt.”

A portál kiemelte a vírussal kapcsolatban, hogy nagyon erősen fertőzőképes, már kis mennyiségben is betegséget tud okozni, és akár egyetlen beteg is elég ahhoz, hogy lokális pandémia alakuljon ki, ahogy ez a temesvári iskolában is történhetett.

A betegekkel kapcsolatban gyermekkórház szóvivője, a Mihai Gafencu nyilatkozott, aki kifejtette, hogy jelenleg 4 diákot ápolnak az érintett gimnáziumból a kórházban. Egyelőre addig nem engedik ki őket, amíg nem végezték el náluk a szükséges PCR-tesztet, ami kimutatja a fertőzést. A szóvivő szerint azonban a páciensek állapota jó.

Aura Danielescu Temes megyei főtanfelügyelő szerint a szerdáig összesen 45-en jelentkeztek be a temesvári sürgősségi kórházba hasonló tünetekkel.

A temesvári C. D. Loga Főgimnáziumban azóta sincs személyes oktatás: csütörtökön és pénteken online tartják meg az órákat.