2023.02.01
Ignác
Kezdőlap Címlap Vigyázat: ebben az országban börtön jár a házasságon kívüli szexért

Vigyázat: ebben az országban börtön jár a házasságon kívüli szexért

Indonéziában vezették be az új törvényt, amely szerint akár egy év börtön is kaphat az a házastárs, aki megcsalja a párját. Azt is törvényben rögzítették, hogy házasság előtt tilos az együttélés.

A november 24-én közzétett törvénytervezet szerint Indonéziában számos változást vezetnének be: így akár egy év börtönnel is büntethetik, aki házasságon kívüli szexuális kapcsolatot létesít, illetve tiltanák a házasság előtti összeköltözést is. Az új szabályok a politikát és az ideológiát is érintik, hiszen például az állami ideológiával ellentétes vélemény megfogalmazása tilos lenne, akárcsak az állami intézmények megsértése.

A törvénytervezetben azonban kiemelik, hogy a házasságon kívüli félrelépésről nem mindenki tehet bejelentést: az csakis közeli barátok esetében tekinthető érvényesnek.

Az évek óta készülő törvénykönyvet december 15-én fogadhatja el parlament. Az indonéz jogi és emberjogi miniszterhelyettes, Edward Omar Sharif Hiariej a következőt nyilatkozta: „Büszkék vagyunk a büntető törvénykönyvünkre, amely összhangban áll az indonéz értékekkel”.

Sokan fejezték ki az aggodalmaikat azért, hogy az elfogadásra váró szabályok ronthatnak az ország megítélésén. Üzleti csoportok szerint mind turisztikai, mind befektetési szempontból károsak lehetnek Indonézia számára – írja az RTL.

A tervezett változtatások között szerepel, hogy a halálos ítéletet 10 év jó magaviselet esetén életfogytiglanra módosíthatják.