2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Címlap Ez még hiányzott: gyilkos baktérium terjed Angliában a gyerekek körében

Ez még hiányzott: gyilkos baktérium terjed Angliában a gyerekek körében

Nagy-Britanniát egy újabb gyilkos baktériumtól való félelem rázta meg, mivel az egészségügyi szakértők figyelmeztetést adtak ki a szülőknek a Streptococcus A-típusú fertőzésveszély tünetei miatt. A britek szerint a szokatlanul magas szintekért a lezárások lehetnek a felelősek.

Kevesebb mint egy hónap alatt már négy gyermek halt meg az általában ártalmatlan bakteriális fertőzésben. Ami igazán nagy aggodalmakat keltett, hogy a betegség csendben terjed az iskolákban. A négyéves Muhammad Ibrahim Ali lett a Streptococcus A-járvány legújabb áldozata. Korábban a hétéves walesi kislány, Hannah Roap életét követelte ugyanez a kórság.

Az elmúlt hetekben két másik, eddig meg nem nevezett gyermek is elhunyt, miután elkapták a fertőzést.

A háziorvosok a szeptemberi iskolakezdés óta a Streptococcus A szokatlanul magas szintjére figyelmeztettek. A tünetek általában enyhék, beleértve a lázat, izomfájdalmakat, hányást és torokfájást. Skarlátot is okozhat.

Kivételesen ritka esetekben a kórokozó – amely a koronavírushoz hasonlóan szoros érintkezés, például tüsszentés, csókolózás és érintés útján terjed – mélyebben behatolhat a szervezetbe, és életveszélyes problémákat, például szepszist okozhat. Antibiotikumokkal azonban kezelhető.

Vezető szakértők ma arra figyelmeztettek, hogy az esetek számának növekedése a bezártságra vezethető vissza, mivel a koronavírus ideje alatt bezárt gyermekek kevésbé immunisak a rutinszerű baktériummal szemben.

A Daily Mail úgy értesült, hogy az egészségügyi vezetők péntek délután kiadott figyelmeztetése részletesen ismerteti a vírus okozta tüneteket, hogy a szülők tudják, mire kell figyelniük.