2023.03.25
Irén, Írisz
Kezdőlap Címlap Vészjelzés miatt azonnal leállt az atomerőmű

Vészjelzés miatt azonnal leállt az atomerőmű

Hétfőn leállították a Kansai Electric Power vállalat Japánban, Fukui régióban található Takahama atomerőművének egyik reaktorát, miután egy olyan riasztás érkezett, amely a neutronok számának gyors csökkenésére figyelmeztetett a blokkban – közölte a komplexum szabályozója és üzemeltetője.

A 4-es reaktort helyi idő szerint 15 óra 21 perckor állították le – közölte az oszakai székhelyű közműszolgáltató, hozzátéve, hogy nem volt jele annak, hogy az incidens környezetszennyezést okozott volna. A reaktor hűtési funkciója a nukleáris szabályozó hatóság szerint normális. A 4-es számú reaktor novemberben indult újra, miután rutinellenőrzések miatt leállították – írta a Kyodonews.

A reaktortartályon kívül elhelyezett négy neutronérzékelőből legalább kettő rendellenességet észlelt. Ez volt az első reaktorleállás azóta, hogy 1988-ban hasonló figyelmeztetés miatt leállították ugyanezen erőmű 3-as blokkját – közölte a Kansai Electric.

Fukui régió kormánya szerint az incidenst a neutronérzékelőkkel kapcsolatos probléma vagy egy leeső vezérlőpálca okozhatta. A reaktorban lévő vezérlőrudak a neutronok elnyelésével szabályozzák a nukleáris láncreakciókat.

A Kansai Electric munkatársai csütörtökön, amikor karbantartási munkálatokat végeztek a detektorokon, nem észleltek rendellenességet – közölte a közműszolgáltató. A takahamai tengerparti erőmű négy reaktorral rendelkezik, és a Japán-tengerre néz, a fukusimai erőműnél modernebb és kisebb teljesítményű.