2022.09.25
Eufrozina, Kende
Kezdőlap Címlap Veszélyes páros: összeállt Putyin és Kim Dzsong Un

Veszélyes páros: összeállt Putyin és Kim Dzsong Un

Putyin szerint a két ország közötti kapcsolat elmélyítése mindkét fél érdekeit szolgálná.

Vlagyimir Putyin Korea felszabadításának napján címzett egy levelet Észak-Korea vezetőjének, Kim Dzsong Unnak, amelyben arról ír, hogy a két ország „közös erőfeszítésekkel bővíti az átfogó és konstruktív kétoldalú kapcsolatait”.

A levél szerint a szorosabbra fűzött viszony, mindkét ország érdekeit hivatott szolgálni. Putyin kiemelte, hogy közeledés hozzájárulna a Koreai-félsziget és az északkelet-ázsiai térség biztonságának és stabilitásának megerősítéséhez is – írja a Reuters.

Az orosz elnök üzenete természetesen nem maradt válasz nélkül. Kim Dzsong Un válaszolt neki, levélben pedig arra emlékeztet, hogy Oroszország és Észak-Korea már a II. világháborúban erős szövetséget kötöttek, amikor a Koreai-félszigeten megszálló Japán felett alkottak győzelmet.

Kim Dzsong Un állítása szerint a két ország közötti „stratégiai és taktikai együttműködés, támogatás és szolidaritás” mostanra új szintre lépett az ellenséges katonai erők fenyegetéseinek és provokációinak meghiúsítására tett közös erőfeszítéseikben. Ezen ellenséges erők alatt vélhetően az Egyesült Államokat és szövetségeseiket érti.

Az észak-koreai vezető korábban már biztosította Putyint a támogatásáról, márciusban az ENSZ azon határozatával szemben szavazott, amelyben elítélték az orosz agressziót. A vezető akkor levelében a koreai nép teljes támogatásáról és bátorításáról biztosította a Oroszországot, valamint Putyint.

Kim Dzsong Un emellett júliusban független államként ismert el két, Oroszország által támogatott szakadár „népköztársaságot” Kelet-Ukrajnában, és kijelentette, hogy észak-koreai munkásokat küldenek a területekre, hogy segítsenek a terület újjáépítésében. Zelenszkij és Ukrajna ekkor megszakította kapcsolatait Észak-Koreával.