2024.02.22
Gerzson
Kezdőlap Címlap Végre egy jó hír: Oroszország visszavonja a katonáit az ukrán határtól

Végre egy jó hír: Oroszország visszavonja a katonáit az ukrán határtól

Megkezdték a felkészülést az állomáshelyükre történő visszatérésre az orosz déli és nyugati katonai körzet azon csapatai, amelyek részvétele véget ért az Oroszország területén zajló hadgyakorlaton – jelentette be Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője kedden Moszkvában.

Oroszország azt állítja, hogy egyes csapatait kivonják az ukrán határról, és visszaküldik bázisaikra, aminek két jelentése lehet: Vlagyimir Putyin vagy meghátrált a háborútól vagy csak ezzel a húzással próbálja megtéveszteni a közvéleményét, írja a Daily Mail. Az orosz védelmi minisztérium ma közölte, hogy a megszállt Krím-félszigetet és az ukrán határvidéket lefedő déli és nyugati katonai körzetekből hazaküldtek több egységet is. A minisztérium arról tájékoztatott, hogy „véget ért a csapatok részvétele a gyakorlatokban” és most teherautókon, vasúti szerelvényeken visszatérnek eredeti támaszpontjaikra.

Azt nem tudni, hogy pontosan milyen alakulatokat vontak ki a térségből, vagy hogy miért, ám ez az üzenet éles ellentétben áll az egyik napról a másikra Washingtonból származó értesülésekkel, miszerint az orosz csapatokat egyre közelebb viszik a határhoz és „támadási pozícióba” helyezkedtek, azzal a paranccsal hogy a hét végére indítsák meg a terület megszállását.

Az orosz állami média által közzétett videók azt mutatják, hogy a krími Bahcsiszerájban tankokat raktak vonatkocsikra, és a korai órákban kihajtottak egy kelet-oroszországi bázisról. A műholdfelvételek szerint egyes táborok – például a jelnyai – elkezdtek kiürülni, miközben az ukrán határhoz közelebb eső, szoloti táborokban az elmúlt napokban nagyobb aktivitás látszott. Az elmúlt 48 órában készült képek megnövekedett orosz katonai tevékenységet mutatnak Fehéroroszországban, a Krím-félszigeten és Nyugat-Oroszországban, beleértve a helikopterek, földi támadó repülőgépek és vadászbombázó repülőgépek érkezését is. A Maxar Technologies nevű műholdképeket készítő cég szerint látható, ahogy az orosz szárazföldi erők elhagyják a helyőrségeiket és a harci egységeket, és konvojként alakulatban vonulnak.

Arról egyelőre nincs szó, hogy az Ukrajna körül, többek közt Fehéroroszországban is zajló hadgyakorlatok véget értek volna, melyekkel egyes nyugati elemzők szerint Oroszország támadást akar elfedni. Az elmúlt hetekben több NATO-ország azzal vádolta Moszkvát, hogy az Ukrajna elleni invázió céljából vont össze erőket az ukrán határ közelében, amit az orosz fél valótlan állításnak mintősített.

Indirekt/Blikk