2023.12.08
Mária
Kezdőlap Címlap Véget ért a puccs: szabadon távozhatnak a lázadó Wagner-erők

Véget ért a puccs: szabadon távozhatnak a lázadó Wagner-erők

A Kreml friss bejelentése szerint sem a Fehéroroszországba távozó Jevgenyij Prigozsin, sem a felkelésben résztvevők ellen nem emelnek vádat.

Mint, ahogy arról a Blikk korábban beszámolt, a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin egy hangüzenetben jelentette be, hogy leállítja a Moszkva felé indult katonai menetoszlopot. A visszavonulásról készült felvétel nyilvánossá vált a Telegramon is, így már több millióan hallhatták a beszédét.

Bár szombat reggel még fegyveres felkelés miatt emeltek vádat Prigozsin ellen, azonban az orosz állam friss bejelentése szerint ejtik a vádakat a Wagner vezetője ellen, aki Fehéroroszországba távozik – írja a Sky News.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megerősítette, hogy a moszkvai vezetésnek sikerült a szombati nap végére megállapodásra jutnia a lázadást szervező Wagner-vezérrel és megjegyezte, hogy a vérontás elkerülése érdekében egyeztek meg Prigozsinnal. A lázadás leállításáért cserébe Moszkva sem a Wagner vezetőjét, sem a magánhadsereg harcosait nem vonja büntetőjogi felelősségre. Azok a Wagner-harcosok, akik nem vettek részt a felkelésben, egy szerződést írnak a védelmi minisztériummal.

Úgy tűnik, ez az aktív fázis vége. A politikai következmények később fognak majd látszani. És én azért ezzel együtt szeretném vasárnap élve látni Prigozsint, éppen csak hogy biztos legyek benne, hogy mindenki betartotta a megállapodást – idézi az RTL Rácz András Oroszország-szakértő szombat esti Facebook-posztját.

Miután a Kreml szabad elvonulást ígért a Wagner-seregnek, és a vezetőjük kiadta az említett hangüzenetben a parancsot, a zsoldosok megkezdték a kivonulást dél-oroszországi Rosztovból szombat este. A kivonulás pillanatairól több felvétel is készült, ami felkerült a világhálóra, ezek alapján úgy tűnik, hogy a nép ünneplésbe kezdett a vonulás alatt, Prigozsin katonái pedig a levegőbe lövöldöztek búcsúzóként – írja a 444.

A rosztovi kormányzó, Vaszilij Golubev szerint a Wagner-serege vasárnap reggelre el is hagyta a várost.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoshadsereg vezetője, június 23-án pénteken vezényelte az addig Ukrajnában állomásozó seregeit Oroszországba, ami után fegyveres támadásról, valamint hazaárulásról beszélt az orosz elnök, Vlagyimir Putyin. A Wagner-puccs miatt az orosz elit, és egyes források szerint maga Putyin is elhagyta az országot, ám a lázadásnak úgy tűnik, hogy rövid idő alatt vége szakadt.