2024.03.01
Albin
Kezdőlap Címlap Újra eljárást indít Magyarország ellen az EU

Újra eljárást indít Magyarország ellen az EU

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy a szóban forgó magyar jogszabály sérti az elsődleges és másodlagos uniós jog számos rendelkezését.

Az Európai Bizottság ma úgy határozott, hogy felszólító levéllel kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben az uniós jog megsértése miatt – írja a Telex. A testület azután döntött így, hogy alaposan értékelte a nemzeti szuverenitás védelméről szóló új törvényt.

Az Európai Bizottság úgy véli, a szóban forgó magyar jogszabály sérti az elsődleges és másodlagos uniós jog számos rendelkezését, így:

az uniós demokratikus értékeket,
a demokrácia elvét és az uniós polgárok választójogát,
az Európai Unió Alapjogi Chartájában rögzített számos alapvető jogot (például a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, az egyesülés szabadságát, a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz való jogot, az önvádra kötelezés tilalmát és az ügyvédi titoktartási kötelezettséget),
a személyes adatok védelmére vonatkozó uniós jogi követelményeket, valamint
számos, a belső piacra alkalmazandó szabályt.

Magyarország kormányának két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon a felszólító levélre. Amennyiben nem orvosolja az Európai Bizottság által felvetett kifogásokat, a Bizottság úgy határozhat, hogy a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként indokolással ellátott véleményt küld. Az eljárás vége per, majd pénzbírság lehet.