2024.03.01
Albin
Kezdőlap Címlap Újabb túszok szabadultak ki a Hamász fogságából

Újabb túszok szabadultak ki a Hamász fogságából

Újabb tizenkét izraeli túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, a szabadon engedett embereket az október 7-i támadása után hurcoltak el a Gázai övezetbe.

Az eredetileg rövidebbnek tervezett tűzszünet hatodik napján – az Izrael és a Hamász közötti megállapodás értelmében – az iszlamistáknak tíz izraeli foglyot kellett volna szabadon engedniük, de a Hamász emellett elengedett két, orosz–izraeli kettős állampolgárt is. Musza Abu Marzuk, a Hamász magas rangú tisztviselője szerda reggel jelentette be, hogy Vlagyimir Putyin tiszteletére az ígért tíz izraeli túszon felül két, orosz állampolgárságú túszt is szabadon engednek. Így összesen 12 embert engedtek haza, akik szerdán, a késő esti órákban térhettek vissza az otthonaikba.

Izrael azt üzente a Hamásznak a közvetítőkön keresztül, hogy ha nem érkezik meg a csütörtökön szabadon engedni tervezettek névsora éjjel, csütörtök reggel megszűnik a tűzszünet.

Nincs olyan, hogy tűz esetén nem tárgyalnak. Ha nem hoznak vissza elhurcoltakat, akkor tűz van – közölte a biztonsági vezető.

A túszátadás és a tűzszünet alatt már 73 kiszabadított túsz került vissza Izraelbe, de izraeli számítások szerint még 25 olyan izraeli nő és gyermek maradt a Hamász fogságában, akiket az eddigi humanitárius egyezmény értelmében hazaengedhetnének. Izrael becslése szerint ebből a 25 főből a Hamász csak húszat tud majd visszaküldeni, amire két nap haladékot kaphat a terrorszervezet.