2023.05.29
Magdolna
Kezdőlap Címlap Újabb lövöldözés Amerikában: több embert lőttek le egy kórházban

Újabb lövöldözés Amerikában: több embert lőttek le egy kórházban

Négy halálos áldozata van egy lövöldözésnek, amely amerikai idő szerint szerda délután az Oklahoma államban található Tulsa városában zajlott le egy kórházi épületben. A feltételezett elkövető is életét vesztette – jelentette be a helyi rendőrség.

Wendell Franklin, a tulsai rendőrkapitány a Twitteren azt írta, kollégáit a helyi St. Francis Kórház közelében lévő egyik egészségügyi épületbe hívták, ahol a bejelentés szerint egy felfegyverzett férfi tartózkodott. A tulsai rendőrség szóvivője közleményében úgy fogalmazott, hogy „aktív lövöldözőről” volt szó. A sebesültek pontos számát egyelőre nem közölték.

A rendőrség valamivel este 6 óra előtt egy Facebook-bejegyzésben azt írta, a tisztek átkutatják az épület minden helyiségét, ellenőrizve, megszűnt-e minden „fenyegetés”.

Richard Meulenberg, a helyi rendőrség századosa megerősítette hogy a lövöldöző is meghalt. Elmondása szerint az egészségügyi komplexum „katasztrófa helyszíne volt”, és mire a rendőrök a helyszínre értek, az áldozatok közül „többen már halottak voltak”.

A St. Francis Kórházat lezárták a kialakult helyzet miatt. A televíziótársaságok felvételein azt lehetett látni, hogy a mentők hordágyakon tolják ki az embereket az épületből. Az egészségügyi komplexum területén több tucat rendőrautót tartózkodott, a hatóságok leállították a környék forgalmát a vizsgálat idejére.

A szerda esti sajtótájékoztatóján Eric Dalgleish rendőrfőkapitány-helyettes elmondta, hogy a rendőrök még lövéseket hallottak az épületben, amikor megérkeztek. Úgy tűnik, a feltételezett elkövető saját kezével vetett véget az életének, kézifegyver és puska is volt nála – tette hozzá.

Dalgleish arról is beszélt, hogy jelenlegi ismereteik szerint az áldozatok között egészségügyi alkalmazottak és betegek is vannak.

A Fehér Ház bejelentette, hogy Joe Biden amerikai elnököt tájékoztatták a lövöldözésről, és a kormány felajánlotta támogatását a helyi tisztviselőknek.

Alig több mint két hét alatt ez a harmadik több áldozatot követelő lövöldözés az Egyesült Államokban. Nyolc nappal ezelőtt egy 18 éves, automata puskával felfegyverzett férfi 19 gyereket és két tanárt gyilkolt meg a Texas állambeli Uvalde egyik általános iskolájában. Május közepén pedig a New York állambeli Buffalo városában nyitott tüzet egy fegyveres egy szupermarketben és megölt 10 embert.