2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Címlap Tragédia: halálba zuhant a csodaszép alpinista

Tragédia: halálba zuhant a csodaszép alpinista

A francia Mont Blanc hegycsúcs közelében szenvedett halálos balesetet a 26 éves Adèle Milloz, aki túravezetőként dolgozott, és egy csapattal igyekezett megmászni egy csúcsot. A pontos részletek nem ismertek, de Milloz mellett egy harmincéves túrázó hölgy is az életét veszítette.

Milloz az egyik legtapasztaltabb hegyi vezető volt, aki kiválóan ismerte a Mont Blanc-hegységet. A 2017-es világjátékokon két aranyérmet is nyert síalpinizmusban, 2018-ban pedig Európa-bajnok lett. Az elmúlt három évben már – a versenyzéstől visszavonulva – túrákat vezetett.

Most egy ilyen okozta a vesztét. Bár pontos információ nincs róla, az utalások szerint egy bajba jutott 30 éves nőt próbált megmenteni, amikor maga is odaveszett.

„Adèle ragyogó fiatal nő volt” – mondta Olivier Greber, a Chamonix-i Guides Company elnöke. Ma az egész társaság végtelen szomorúságot érez. A francia hegymászó szövetség hozzátette:

Mindig hiányozni fog nekünk a mosolya.

Három évvel ezelőtt, éppen ezen az útvonalon halt meg Steven Gubser, a kiváló fizikaprofesszor is, aki 1989-ben az első amerikai volt, aki megnyerte a Nemzetközi Fizikai Olimpiát.