2023.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Címlap Több mint egymillió diák nem mehet iskolába, mert nem oltatták be magukat...

Több mint egymillió diák nem mehet iskolába, mert nem oltatták be magukat a tanárok

A tanügyi személyzet átoltottsága komoly szempont lesz a romániai iskolák hétfői újra nyitásakor – jelentette be csütörtökön Klaus Iohannis államfő, aki feltételül szabta, hogy csak azok az iskolák nyithatnak meg az őszi szünet után, ahol legalább a pedagógusok 60 százaléka be van oltva.

Az oktatási miniszter szerint azonban jelenleg az intézményeknek csak valamivel több mint a fele felel meg a kritériumnak. Így Romániában több mint 1 milló diák nem térhet vissza hétfőtől iskolába a beoltatlan pedegógusok miatt.

Maszol erdélyi hírportál azt írja, hogy pár órával az elnök bejelentését követően Sorin Cimpeanu oktatási miniszter is megszólalt az ügyben.

Az eddigi megbeszélések alapján 60 százalékos átoltottsági küszöb körvonalazódik ahhoz, hogy egy iskola jelenléti oktatással működjön. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy jelenleg csak az óvodák és iskolák 54 százaléka felel meg ennek a kritériumnak

– mondta a bukaresti tárcavezető csütörtök délután aki hozzátette, hogy az összesítés még tart, és még pénteken bejelentik az eredményt. A Maszolon megjegyezték, hogy pár nappal korábban Sorin Cimpeanu még azt mondta, a tanügyben dolgozók 70 százaléka be van oltva koronavírus ellen.

Aztán péntek délelőtt a román oktatási miniszter kénytelen volt tiszta vizet önteni a pohárba. Cimpeanu szerint a 2,93 millióból csak 1,8 millió tanuló lehet fizikailag jelen az oktatási intézményekben, a többiek egyelőre hétfőtől online lesznek kénytelenek tanulni.

A rendelet egyébként a magán tanintézetekre is kiterjed. A miniszter közölte azt is, hogy az iskolák vezetőségei saját jogkörben dönthetnek arról, hogy a 60 százalékos arány felett is online oktatásra térnek át, ha azt biztonságosabbnak tartják.

Az eddigi rendelkezések közül továbbra is érvényben marad az, hogy ha egy diák igazoltan megfertőzödik a koronavírussal, felfüggesztik a jelenléti oktatást az egész osztály számára. Ha egy iskola osztályainak több mint felében felfüggesztették a jelenléti oktatást, a teljes tanintézet köteles online oktatásra áttérni – írja a portál.