2021.12.04
Barbara, Borbála
Kezdőlap Külföld Tésztaszívószál válthatja a műanyagokat

Tésztaszívószál válthatja a műanyagokat

A műanyag szívószálak már rég rajta vannak a műanyagellenesek listáján. Próbálkoztak már papírból, bambuszból gyártani szívószálat, most azonban a tésztán a sor.

A pasztaszívószálaknak nagy előnye a papírváltozatokhoz képest, hogy jóval később áznak át, és így nem befolyásolják a fogyasztott ital ízét. Csak az Egyesült Királyságban évente mintegy 8,5 milliárd műanyagszívószálat használnak a fogyasztók. Ennek egyik pillanatról a másikra vége szakadhat jövő áprilisban, amikor hatályba lép az azokat betiltó rendelkezés. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy új, környezetkímélő anyagokból készült termékek léphetnek azok helyébe.

Az egyik ilyen lehet a tészta, az abból készült szívószálakat a Stroodles nevű startup hozza forgalomba, és egy olasz cég gyártja, amely egyébként hagyományos tésztaelőállítással foglalkozik. A pasztaszálak ugyanolyan méretűek mint a hagyományos műanyagok, de ellentétben az azok lecserélésére ajánlott papírszívószálakkal, nem nedvesednek át olyan hamar, így ízük nem oldódik bele a folyadékba.

A vállalkozás vezetője elmondta: a tésztából készült szívószálak legalább egy óráig ellenállnak a folyadéknak, ha pedig hűtött italokhoz használják azokat, még tovább. Ha pedig órákon át hagyják azokat a meginni kívánt folyadékban, és felszívva a nedvességet, megpuhulnak, rágcsálnivalóként lehet azokat elfogyasztani – mert természetesen ehetők.