KezdőlapCímlapSokkoló: kampánybeszéd közben lőtték agyon a volt japán miniszterelnököt

Sokkoló: kampánybeszéd közben lőtték agyon a volt japán miniszterelnököt

Egy kampánybeszéd közben lőtték le Japánban a volt miniszterelnököt, Abe Sinzót.

Nara városában esett össze a volt japán miniszterelnök, Abe Sinzó, miután lelőtték egy rendezvényen. Hátulról adtak le rá két lövést, amikor éppen kampánybeszédet mondott egy vasútállomás előtt. A BBC szerint a japán NHK számolt be arról, hogy lövéseket lehetett hallani. A támadót előzetes letartóztatásba helyezték, miután a helyszínen elfogták a rendőrök, majd elkobozták a fegyverét.

Sinzó pártjának egyik tagja úgy számolt be az esetről, hogy a mellkasát találta el a golyó a volt miniszterelnöknek. Az NHK közlése szerint egyetemi kórházban kezelik jelenleg Narában. Az egykori tokiói kormányzó, Maszuzoe Joicsi hírt adott arról, hogy Abénak leállt a szíve és a tüdeje. Ez olyan súlyos megállapítás a BBC szerint, hogy utána legtöbbször a halál beálltának hivatalos bejelentése szokott következni.

A szigorú fegyvertartási szabályok miatt Japánban igencsak ritkán fordulnak elő hasonló támadások. Abe Sinzó 2020-ban mondott le az egészségügyi állapotára hivatkozva a miniszterelnöki posztjáról. A politikában utána is helye maradt, a Liberális Demokrata Párt oldalán tevékenykedett.