2022.12.05
Vilma
Kezdőlap Címlap Sokkoló: függőlegesen csapódott a földbe a kínai utasszállítógép

Sokkoló: függőlegesen csapódott a földbe a kínai utasszállítógép

Lezuhant egy belföldi utasszállító repülőgép hétfőn a dél-kínai Kuanghszi tartományban, 132 emberrel a fedélzetén. A repülőszerencsétlenségről egyre kerülnek elő a felvételek az interneten: most találtak egy olyan videót is, ami a zuhanás pillanatát vette fel.

A China Eastern Airlines kínai légitársaság Boeing 737-es típusú utasszállítója Kunmingból tartott Kantonba (Kuangcsou), amikor lezuhant Wuzhou nevű város közelében. A becsapódás után óriási erdőtűz keletkezett, a mentési munkálatok folyamatban vannak, áldozatokról és a baleset részleteiről egyelőre nem adtak hírt. A fedélzetén 123 utas és kilenc fős személyzet tartózkodott. Az állami média korábban azt közölte, 133-an voltak a fedélzeten.

Az MU5735 járatszámú utasszállító a kamerafelvételek szerint függőlegesen csapódott a földbe.

A kevesebb mint kétórás útidejű járaton közlekedő gép a VariFlight repülési információkat nyújtó platform adatai szerint 8800 métert meghaladó magasságban repült, amikor a felszállás után egy órával hirtelen a repülési magasság alá ereszkedett, majd a sebessége is csökkent. Percekkel később kapcsolata megszűnt a földi irányítóközponttal.

A Global Times című kínai lap információi szerint a balesetet szenvedett repülőgép hat és fél éve közlekedett.

A lap az internetes kiadásában rámutatott: február 19-ig a kínai polgári légi közlekedésben a százmillió órát is meghaladta a biztonságos repülési idő, ami világszerte rekordnak számított.

Kínában utoljára 2010-ben történt halálos kimenetelű légi baleset: akkor az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartományban zuhant le gép, 44 ember halálát okozva.