KezdőlapCímlapSokkoló: 129-en meghaltak az indonéz focibajnoki után kialakult tömegverekedésben

Sokkoló: 129-en meghaltak az indonéz focibajnoki után kialakult tömegverekedésben

Legalább 129 ember meghalt és 180 megsérült, miután egy indonéz bajnoki labdarúgó-mérkőzés után tömegverekedés tört ki.

A régóta rivális Arema és a Persebaya Surabaya szurkolói összecsaptak, miután az Arema 3-2-re kikapott a kelet-jávai Malang tartományban rendezett mérkőzésen. A vesztes fél szurkolói behatoltak a pályára, a hatóságok pedig könnygázt vetettek be, ami a tömeg megtorpanásához és fulladásos esetekhez vezetett.

Harmincnégy ember meghalt a Kanjuruhan stadionban, a többiek kórházban, 180-an pedig megsérültek. A halottak között két rendőr is van.

Több embert összenyomott a tömeg és megfulladtak, miközben mindenki a kijáratok felé igyekezett. A szörnyű tragédia azonnal a világ sportkatasztrófáinak élvonalába került. Egy kórház igazgatója, ahová a sérült szurkolókat szállították elmondta, hogy az áldozatok között egy ötéves gyerek is volt.

Mahfud MD, Indonézia vezető biztonsági minisztere szerint a nézők száma meghaladta a Kanjuruhan stadion befogadóképességét: egy vasárnapi Instagram-bejegyzésében azt írta, hogy 42 ezer jegyet adtak ki egy olyan stadionra, amelynek befogadóképessége 38 ezer ember.

A jelentések szerint a verekedések akkor kezdődtek, amikor a több ezer Arema-szurkoló a pályára rontott. A Persebaya játékosai azonnal elhagyták azt, de több, még a pályán tartózkodó Arema-játékost is megtámadtak. Helyi jelentések szerint a 40 ezres tömegből akár 3000 néző is a pályára vonult. A rendőrség szerint 13 járművet rongáltak meg, köztük 10 rendőrautót.

A stadion belsejéből a tömegverekedés alatt készült felvételeken hatalmas mennyiségű könnygáz és a kerítéseken átmászó emberek látszanak.