2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Címlap Rossz hír: Putyin atomfegyvereket szállító vonatot indított a határ felé

Rossz hír: Putyin atomfegyvereket szállító vonatot indított a határ felé

Az orosz nukleáris katonai vonat mozgásban van, vélhetőleg azért, hogy Oroszország figyelmeztesse a Nyugatot: Putyin kész eszkalálni az ukrajnai háborúját.

Az orosz védelmi minisztérium nukleáris fegyvereket szállító hatalmas tehervonatát mozgásban látták, ahogy Oroszország középső részén halad keresztül – írja a DailyMail.

Az APC-ket is szállító vonaton olyan harckocsik is találhatóak, amik feltehetően nagyobb teljesítményű tornyokkal, megerősített, rajtaütés- és aknabiztos páncélzattal, valamint légtisztító rendszerrel látták el, amelyet úgy terveztek, hogy a benne ülők hatékonyan tudjanak működni a folyamatos gyalogsági támadásokkal szemben.

Az ilyen fejlett katonai hardverek, amelyekhez hasonlót eddig alig vetettek be az ukrajnai frontvonalakon, állítólag az orosz védelmi minisztérium 12. főigazgatóságához tartoznak. Ez a szakosodott részleg a fegyverek tárolásával, karbantartásával és a fegyverek biztosításával foglalkozik, például a Stratégiai Rakétaerők számára, amely egy olyan orosz katonai ág, amely nukleáris rakétákat irányít, és Putyin nukleáris programjának kulcsfontosságú részét képezi.

Konrad Musyka katonai elemző azt állította, hogy az ilyen egységek bevetése a konfliktus közelgő eszkalálódását jelezheti a háborúskodó orosz elnök részéről, vagy a nagyszabású nukleáris gyakorlatok előfutára lehet.

A NATO figyelmeztette a tagállamokat, hogy Oroszország legmodernebb Belgorod atom-tengeralattjárója elhagyta fehér-tengeri bázisát, továbbá Putyin kulcsfontosságú szövetségese, Ramzan Kadirov azt mondta, hogy az orosz hadseregnek “kis hatóerejű nukleáris fegyvereket” kellene bevetnie az ukrajnai háború megfordítása érdekében. A két tény összessége nem kimondottan ad okod bizakodásra.

Azonban Muzyka szerint az atomfegyvereket használó egységekhez tartozó nehéz haditechnikai eszközök mozgása még nem feltétlenül jelenti azt, hogy Oroszország atomfegyver bevetésére készül Ukrajnában:

De azt sugallta, hogy ez “jelzés lehet a Nyugat felé, hogy Moszkva eszkalálja” a konfliktust.