KezdőlapCímlapRossz hír: akár évekig is eltarthat az orosz-ukrán háború

Rossz hír: akár évekig is eltarthat az orosz-ukrán háború

Oroszország „további több éves harcra készül Ukrajnában” – közölte a brit védelmi minisztérium a birtokába jutott orosz dokumentumok alapján, amelyek az oroszok jövő évi, 2024-es védelmi kiadásaiba engednek némi betekintést.

Az orosz minisztérium 10,8 milliárd rubel (nagyjából 3 ezer milliárd forintnyi) védelmi költségvetést javasol, ami a GDP körülbelül 6 százalékának felel meg, és 68 százalékos növekedést jelent 2023-hoz képest – közölte a brit minisztérium a Twitteren.

Nagyon valószínű, hogy Oroszország 2024-ig képes támogatni a védelmi kiadások ilyen szintjét, de csak a tágabb értelemben vett gazdaság rovására. Az orosz védelmi kiadásokkal kapcsolatos részleteket mindig titkosítják, de ezek a számok arra utalnak, hogy Oroszország több évnyi harcra készül Ukrajnával szemben. Ezt Szergej Sojgu védelmi miniszter szerdán tett nyilvános megjegyzései is megerősítik. Azok ugyanis azt sugallják, hogy felkészült Oroszország arra, hogy a konfliktus 2025-ben is folytatódni fog – írta a The Guardian.