2023.12.09
Natália
Kezdőlap Címlap Putyin szerint csak az EU-n múlik, hogy kapunk-e gázt

Putyin szerint csak az EU-n múlik, hogy kapunk-e gázt

A Vlagyimir Putyin szerint Oroszország nem felelős az Európában kialakult energiaválságért. Az orosz vezető szerint a döntés kizárólag az Európai Unión múlik, ha feloldják a Északi Áramlat 2 vezetéket, gondtalanul érkezni fog a gáz.

Putyin üzbegisztáni csúcstalálkozón tett nyilatkozata során kijelentette, hogy az energiaválság oka a zöld fordulat. Javaslatában arra tért ki, hogy a válság azzal orvosolható, hogy az Európai Unió feloldja az Északi Áramlat 2 vezetékének megnyitását. Ebben az esetben ígéretet tett, hogy teljesíteni fogja az energiaszállítási költségeket, már amennyiben az európai országok ezt lehetővé teszik számára.

A lényeg, hogyha fontos maguknak a gáz, akkor nincs más dolguk, mint megszüntetni az Északi Áramlat 2-re vonatkozó szankciókat, ami évi 55 milliárd köbméter gázt jelentene, csak nyomják meg a gombot, és minden megoldódik.

Az orosz elnök által emlegetett Északi Áramlat 2-öt párhuzamosan fektették le az Északi Áramlat 1-gyel egy éve, azonban a háború kirobbanása előtt pár nappal Németország úgy döntött, hogy nem kívánja használni, írja a Reuters.

Putyin szerint, az hogy az elmúlt évben az európai gázárak a kétszeresére nőttek csupán ennek köszönhető. Az orosz politika szerint a Nyugat gazdasági háborút robbantott ki, amikor a szankciókkal hátráltatták az Északi Áramlat 1 vezetéken történő szállítását. Nemrég Bulgáriának és Lengyelországnak is leállította a gázszállítást Oroszország, miután nem voltak hajlandók rubelben fizetni az orosz gázért.