KezdőlapCímlapŐrült TikTok-kihívás: halálra fojtogatta magát két kislány

Őrült TikTok-kihívás: halálra fojtogatta magát két kislány

Egy nyolc- és egy kilencéves kislány halt meg egy TikTokon terjedő kihívás miatt. Családjaik most beperelték a közösségi oldalt.

A szülők a platform algoritmusát okolják kislányaik fulladásos haláláért. A kihívásnak, ami a „blackout challenge” nevet viselte, az volt a lényege, hogy a résztvevőknek addig kellett fojtogatni magukat, amíg el nem ájulnak.

A gyászoló családok kedden nyújtottak be keresetet a Los Angeles megyei felső bíróságon. A kislányok szüleinek ügyvédei azt állítják, hogy a platform „veszélyes algoritmusa szándékosan és ismételten” a kihívásról szóló videókat tolta a gyerekek hírfolyamába, arra ösztönözve őket, hogy részt vegyenek a kihívásban, amely végül az életükbe került.

A TikTokot felelősségre kell vonni azért, hogy halálos tartalmakat nyomott ennek a két fiatal lánynak– mondta Matthew P Bergman, ügyvéd, hozzátéve:

„A TikTok dollármilliárdokat fektetett abba, hogy szándékosan olyan termékeket tervezzen, amelyekről tudja, hogy veszélyesek, és a felhasználók halálához vezethetnek.”

Az egyik áldozatot, a nyolcéves Lalani Erika Renee Waltont a texasi Temple-ből „rendkívül kedves és nyitott kislányként” írták le szülei, aki „imádott hercegnőnek öltözni és sminkelni”.

Lalani 2021 áprilisában, a nyolcadik születésnapjára kapott egy telefont, majd gyorsan a TikTok-videók nézésének rabjává vált, és gyakran posztolt magáról éneklő és táncoló videókat. 2021 júliusában azonban a családja zúzódásokat kezdett észrevenni a kislány nyakán, ő azonban azt mondta, hogy csak baleset történt.

Halála napján Lalani órákat töltött egy családi kiránduláson azzal, hogy videókat nézett, köztük a kihívásról szóló bejegyzéseket. Nem sokkal később szülei holtan találták a szálloda szobájában.

A másik áldozat, a kilencéves Arriani Jaileen Arroyo a wisconsini Milwaukee-ból, hétéves korában kapott egy telefont, amelyen naponta többször is használta a TikTokot. A kislány fokozatosan megszállottá vált a táncos videók TikTok-ra való posztolásában, és „függővé” vált az alkalmazástól. 2021 januárjában Arriani családja megbeszélt vele egy esetet, amikor egy fiatal TikTok-felhasználó egy kihívás következtében meghalt, de a kislány biztosította őket arról, hogy soha nem fog veszélyes videókban részt venni.

2021. február 26-án azonban ötéves öccse holtan talált rá a fürdőszoba padlóján – írta meg a The Guardian.