KezdőlapCímlapNem igaz, hogy Magyarország megvétózta a Putyin ellen indítványt

Nem igaz, hogy Magyarország megvétózta a Putyin ellen indítványt

A magyar külügyminisztérium késő este cáfolta, hogy az orosz elnök elleni nemzetközi elfogatóparancs támogatása ügyében az Orbán-kormány vétózott volna.

Hazugság, hogy a kormány megvétozta az EU-nyilatkozatot a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyben – közölte éjszaka Paczolay Máté külügyi szóvivő a távirati irodával. Mint mondta, az igazság az, hogy a kormány azt az álláspontját közölte Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselővel, hogy tudomásul veszi a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését, azt semmilyen módon nem kívánja kommentálni, ám ha a főképviselő vagy bármely tagállam nyilatkozatot szeretne kiadni, Magyarország nem emel kifogást ellene.

A sürgős cáfolatra azért kerülhetett sor, mert a médiában futótűzként terjedt el egy sajtóhir nyomán, hogy amikor az Európai Unió üdvözölni akarta az ICC Vlagyimir Putyin ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsát, azért nem született közös uniós állásfoglalás, mert Magyarország azt megvétózta, blokkolta. Az értesülést a Bloomberg szellőztette meg. Josep Borrell külügyi képviselő így a saját nevében adott ki közleményt, amely szerint az EU az orosz vezetők elszámoltatása kezdőlépésének tekinti a nemzetközi bíróság döntését.

A hágai székhelyű ICC a múlt hét pénteken jelentette be, hogy háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, illetve Marija Lvova-Belova, a moszkvai elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen, mert megalapozott a gyanú velük szemben, hogy személyesen felelősek ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.