KezdőlapCímlapMegkéselték a börtönben a George Floyd hátán térdeplő rendőrt

Megkéselték a börtönben a George Floyd hátán térdeplő rendőrt

Megszúrták a börtönben Derek Chauvint, azt a volt minneapolis-i rendőrtisztet, akit George Floyd 2020-as meggyilkolásáért ítéltek el. A férfi állapota stabil, de kórházba kellett szállítani.

Chauvint jelenleg a közepesen szigorúként számon tartott Tucson-i büntetés-végrehajtási intézményben tartják fogva. Az arizonai Büntetés-végrehajtási Hivatal közleményéből kiderül, hogy a börtön alkalmazottainak életmentő intézkedéseket kellett végrehajtaniuk – írja az Index a CNN-re hivatkozva.

Derek Chauvint az USA-ban használt kategóriák alapján másod- és harmadrendbeli gyilkosságban, további másodrendbeli emberölés elkövetésében találták bűnösnek. A másodrendbeli emberölés azt jelenti, hogy az elkövető egyáltalán nem törődött azzal, hogy az áldozat életben marad-e, de nem a gyilkosság volt a cél. A harmadrendbeli gyilkosság szerint az elkövető másokat veszélyeztető magatartása vezetett valaki halálához, de itt sem a gyilkolás volt a cél, a másodrendbeli emberölés pedig gondatlanságból elkövetett emberölés fogalmával egyenlő.

A Blikk is beszámolt róla, hogy tavaly május 25-én a minnesotai Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves George Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem akart eleget tenni a rendőri felszólításnak, ezért lefogták, majd a földre teperték. Chauvin ezt követően a földön fekvő Floyd nyakán térdelt perceken keresztül.

A férfi nem sokkal később meghalt. A rendőrök testkamera-felvételeiből kiderült: Floyd már az intézkedés előtt rosszul volt. A halottkémi jelentés szerint a halálát az okozta, hogy a nyakán térdeltek, de szívbeteg és koronavírus-fertőzött is volt. Ezenkívül kábítószereket találtak a szervezetében.