KezdőlapCímlapMegbukott a szlovák kormány - új választások jönnek

Megbukott a szlovák kormány – új választások jönnek

A parlament megvonta a bizalmat a szlovák Heger-kormánytól. A válság hevében Igor Matovic pénzügyminiszter, aki az OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) párt elnöke, még a lemondását is belengette és ezzel kemény feltételek elé állította koaliciós partnerét, a Szabadság és Szolidaritás pártját (SaS), amely azonban elutasította Matovič ajánlatát.

A szlovák kormány bukása mellett 78 képviselő szavazott, 20-an pedig tartózkodtak. Összesen 102-en voltak jelen – közölte az ujszo.com

Michal Sipos, az OĽaNO frakcióvezetője közvetlenül a szavazás előtt arra kérte mozgalmának képviselőit, hogy hagyják el a parlamenti üléstermet.

„Nem fogunk részt venni egy újabb korrupcióellenes kormány kivégzésében” – tette hozzá Šipoš.

Délelőtt még a kabinet megmentése érdekében Igor Matovic (OĽaNO) a pénzügyminiszteri tisztségről való lemondását is felajánlotta. De csak akkor, ha az SaS visszavonja a kormánnyal szemben beadott indítványát, illetve az állami költségvetést is megszavazza. A pénzügyminiszter távozását az OĽaNO egyes politikusai is elfogadható áldozatnak tartották, de a mozgalomban ezt mások árulásnak tekintik.

Az SaS azonban elutasította Matovic ajánlatát, szerintük a kormány bukása elkerülhetetlen. Délutáni közleményükben azt írták a kormány már nem érdemli meg a bizalmukat, elvesztette ugyanis a korrupcióellenes jellegét. Arra is emlékeztettek, hogy a költségvetés jelenlegi tervezetét nem tudják támogatni.

„Világos, hogy a feltételeket úgy adták meg, hogy azok elfogadhatatlanok legyenek számunkra” – írták, majd hozzátették: a pénzügyminiszternek formálisan is be kellett volna nyújtania a lemondását. Kijelentették, nem hajlandóak a jelenlegi káosz fenntartásában közreműködni.

A koaliciós vita nyár vége óta tart és azért mérgesedett el, mert Matovic az energiaválság kezelésére egy 10 pontos válságkezelő csomagot terjesztett be elfogadásra a parlamentnek, ám a SaS ehhez nem járult hozzá. A csomag része, többek között, hogy emelnék a családi pótlék és az adóbónusz összegét, valamint a SaS-nak támogatnia kellett volna az állami költségvetés elfogadását és a költségvetési felelősségről szóló törvény, illetve a nyugdíjrendszer stabilitását garantáló törvény elfogadását. A javaslatcsomagban szintén szerepelt, hogy átalakítanák az alkoholra és a szerencsejátékra vonatkozó adót, új adót vetnének ki az orosz olajra és annak tranzitjára, megemelnék a monopolhelyzetben lévő szolgáltatókra vonatkozó adókat, és az ezekből befolyó pénzt az energiaválság lakosságot érintő következményeinek enyhítésére fordítanák. Az OĽaNO javaslatai befagyasztanák az elektromos áram árát minden háztartás számára, a földgáz beszerzésére kedvező szerződéseket kínálnának a háztartásoknak, 2023-ban 250 millió euró értékben támogatnák a háztartások földgáz és távhőbeszerzését, illetve idén ősszel 150 millió eurót osztanának szét a nyugdíjasok között.