2022.10.03
Helga
Kezdőlap Címlap Lövöldözés volt a szerb-koszovói határon

Lövöldözés volt a szerb-koszovói határon

Nyugtalanság tapasztalható a szerb–koszovói határon, egymásnak ellentmondó hirek érkeznek a térségből: híradások szerint Koszovó északi, főként szerbek lakta részén megszólaltak a szirénák, pánikot keltve. Egyes, meg nem erősített jelentések pedig lövöldözésről is beszámoltak.

A Szerbia által el nem ismert Koszovó határán szerb civilek által leadott lövések dördültek el – erősítette meg a koszovói rendőrség –, de nem sérült meg senki. Később a szerb hadsereg egy nyilatkozatban leszögezte, hogy nem történt összetűzés a határon, és a szerb erők nem lépték át az adminisztrációs vonalat.

Az ismeretlen eredetű etnikai vitában eddig csak nyilatkozatháború zajlik – foglalta össze az mno.hu. A feszültség fő oka, hogy koszovói hatóságok bejelentették: hétfőtől a szerbek által kiállított okmányokkal nem léphetnek be Koszovó területére, illetve az autók rendszámtábláját is le kell cserélniük koszovóira.

Alekszandar Vucsics szerb államfő felszólított minden felet és a nemzetközi közösséget is, hogy őrizzék meg a békét. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a koszóvói hatóságok üldözni vagy bántani merészelik a szerbeket, Szerbia győzni fog. Megszólat Albin Kurti koszovói albán miniszterelnök is, aki éberségre és az újjáéledő szerb nacionalizmusra figyelmeztetett.

A NATO 3700 fős koszovói békefenntartó missziója, a KFOR – amelyet egyébként éppen Kajári Ferenc magyar parancsnok irányít – éjjel közleményt adott ki, amelyben leszögezték: készen állnak beavatkozni, ha a stabilitás veszélybe kerül. Egyes híradások szerint a KFOR katonáit már mozgósították is, akik a helyszínre siettek, hogy csillapítsák a feszültséget.