KezdőlapCímlapLövöldözés Tel-Avivban: lelőtték a palesztin merénylőt

Lövöldözés Tel-Avivban: lelőtték a palesztin merénylőt

Péntek reggelre virradóan lelőtték az izraeli biztonsági erők azt a palesztin fegyverest, aki előző este hidegvérrel megalább két embert megölt és többeket megsebesített Tel-Aviv belvárosi szórakozónegyedében. A 29 éves férfit egy jaffai mecset közelében tűzharcban megölték – közölte a Sin Bét belbiztonsági szolgálat.

Az izraeli katonai rádió közlése szerint a merénylő egy 29 éves férfi volt, akit Raid Fathinak hívtak, és a ciszjordániai Dzsenínben lakott.

Mint ismert, Fathi csütörtök este Tel-Aviv belvárosának több helyszínén fegyverrel rontott rá a helyiekre, tüzet nyitott. Kiderült, egészségügyi források a tragédiának legalább két halottja és tíz sebesültje van, a férfi leginkább leginkább húszas-harmincas éveikben járó fiatalokat talált el. Az első lövések a Dizengoff utcán található Szimta (Sikátor) nevű bárban történtek.

A merénylet hírére Naftali Bennett miniszterelnök helyzetértékelő tanácskozást hívott össze, amin Beni Ganz védelmi miniszter, valamint Aviv Kochávi vezérkari főnök is részt vett. A hidegvérű merényletet a Hamász és több másik palesztin szervezet is üdvözölte.

Vasárnap rendkívüli ülést tartott Bennett vezetésével a biztonsági kabinet. Az ülés eredményeként fokozott biztonsági készültséget rendeltek az elmúlt időszak merényletei és a ramadán, a muzulmán böjti hónap miatt. Ebben az időszakban általában megemelkedik a terrorakciók száma – irta meg a HVG.