KezdőlapCímlapLemondott Svédország miniszterelnöke

Lemondott Svédország miniszterelnöke

Bejelentette lemondását szerda este Magdalena Andersson, Svédország szociáldemokrata miniszterelnöke.

Szerda esti sajtótájékoztatóján a svéd kormányfő úgy nyilatkozott: „A választás előzetes eredménye elég világos ahhoz, hogy levonjuk a megfelelő következtetéseket. Az a legfontosabb, hogy mielőbb felálljon Svédország új kormánya, ezért a holnapi nap folyamán kérni fogom a házelnököt, hogy mentsen fel tisztségemből”.

Az 55 éves, közgazdász végzettségű Andersson alig egy éve lett miniszterelnök, s ő nyújtotta be Stockholm történelmi jelentőségű NATO-csatlakozási kérelmét, reagálásként egyebek között arra, hogy Oroszország februárban háborút indított Ukrajna ellen – írja az MTI.

Ulf Kristersson, aki a Mérsékelt Párt vezetője a jobboldal jelöltje a miniszterelnöki tisztségre, korábban már bejelentette követőinek: készen áll arra, hogy megpróbáljon egy stabil és hatékony kormányt alakítani.

– Elkezdem most a munkát az új kormány megalakítása érdekében, amely képes lesz megoldani a dolgokat, s egész Svédország és minden állampolgár kormánya lesz – szögezte le Kristersson.

A jobbközép Mérsékelt Párt, a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) és a liberálisok korábban egy képviselői hellyel vezettek a vasárnapi választásokon, de a legújabb eredmények szerint várhatóan 176 képviselői helyük lesz a 349 fős svéd parlamentben. A baloldali pártszövetség 173 képviselői helyre számíthat.