2024.02.26
Géza
Kezdőlap Címlap Kirúgták az újságírót, aki azt írta, hogy orosz rakéták csapódtak be Lengyelországban

Kirúgták az újságírót, aki azt írta, hogy orosz rakéták csapódtak be Lengyelországban

Úgy tűnik, kicsit elkapkodta tudósítását James LaPorta, az AP újságirója, amikor a múlt hét kedden arról adott hírt amerikai titkosszolgálati források alapján, hogy orosz rakéta csapódott be Lengyelország területére, két ember halálát okozva. A gyors információ bejárta a világsajtót, a vizsgálat utóbb mást állapított meg, sajtóértesülések szerint a tudósítót kirúgták.

Ha az információ minden apró részlete valós lett volna, akkor a világháború veszélye is fennáll, mivel Lengyelország a NATO tagja, ám a vizsgálatok kiderítették: a rakéták ugyan orosz gyártmányúak voltak, de minden valószínűség szerint az ukrán légvédelem lőtte ki őket, miközben próbálta elhárítani az orosz támadást. Így az AP hírportálján már az ilyenformán korrigált cikkel találkozik az olvasó.

A Daily Beast megszellőztette viszont, hogy hétfőn elbocsátották az eredeti hír szerzőjét, James LaPortát, aki egyébként korábban épp a Daily Beast riportere volt. Szerzőtársa, John Leicester egyelőre továbbra is az AP munkatársa maradt – írja a lap.

Az AP nem erősítette meg, de nem is cáfolta a hírt, csak azt írta: betartják és betartatják a szigorú szerkesztési elveiket annak érdekében, hogy pontos, méltányos és tényeken alapuló anyagok szülessenek. LaPorta a Daily Beast szerint nem kommentálta a hírt.