2022.12.07
Ambrus
Kezdőlap Címlap Jóval lassabban halad az orosz invázió, mint tervezték, ez pedig sok veszélyt...

Jóval lassabban halad az orosz invázió, mint tervezték, ez pedig sok veszélyt rejt

Az oroszok a háború ötödik napjáig egyedül csak Ukrajna déli részén, a Krímből elindulva értek el némi előretörést, más területeken nem és az is jelzés értékkel bír, hogy már az orosz védelmi minisztérium is beismerte, hogy szenvedtek veszteségeket.

Egy nyugati tisztviselő CNN-nek azt mondta, hogy Oroszország hiába tervezte, az invázió első napján nem tudta megsemmisíteni Ukrajna légvédelmét, és az egész hadműveletet tekintve is „jócskán elmaradt az általa kitűzött ütemtervtől”. A szakértő szerint az oroszok az orosz-ukrán határon felsorakoztatott erői nagyjából felét vetették be eddig a háborúban.

A mai nap egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő már azt mondta, hogy az ő értesüléseik szerint Oroszország katonai erejének már csaknem 75%-át bevetette az invázióban. A meg nem nevezett tisztviselő szerint kockázatot jelent, hogy az oroszok nem teljesítették a Putyin által várt előrehaladást, ami például olyan eseményekben már meg is mutatkozott, mint Kijev vagy Harkiv városának válogatás nélküli bombázása és rakétázása.

Az oroszok egyedül csak Ukrajna déli részén, a Krímből elindulva értek el némi előretörést, más területeken nem. A tisztviselő arról nem beszélt, Oroszország hány katonát veszíthetett idáig, de szerinte az mindenképp jelzés értékkel bír, hogy bár az első napokban az orosz védelmi minisztérium tagadta a veszteségeit, később kénytelenek voltak beismerni.

Már pedig ahhoz, hogy ez megtörténjen, az kellett, hogy olyan jelentős legyen az orosz áldozatok száma, amit már az állami propaganda sem tud titokban tartani. Ez pedig azt jelenti, hogy az inváziónak az orosz belpolitikában is érezhető hatásai lesznek.

Indirekt/Blikk