2021.11.27
Virgil
Kezdőlap Címlap Hihetetlen rablás: lemásolták egy cégvezér hangját, így utaltak el a milliárdos összeget

Hihetetlen rablás: lemásolták egy cégvezér hangját, így utaltak el a milliárdos összeget

A deepfake technológia révén sikerült megvezetniük egy bankmenedzsert, aki elvégezte a 35 millió dollárral járó tranzakciót.

Az Egyesült Arab Emírségekben bankrablóknak sikerült eltulajdonítaniuk hatalmas mennyiségű pénzt, mégpedig úgy, hogy lemásolták a cégvezető hangját deepfake módszerekkel, ezáltal rávették a banki ügyintézőt, hogy több millió dollárt utaljon át a számlájukra.

Azt hitették el vele, hogy egy olyan pénzügyi döntésről van szó, amelyet azonnali hatállyal el kell végezni, a részletekről pedig csak később adnak ki tájékoztatást – idézi az ügyészség vádiratát a Forbes.

A csalók később 400 ezer dolláros csomagokban utalták tovább az illegális úton megszerzett pénzt, amelyeket különböző amerikai bankokban létrehozott számlákra helyeztek.

Legalább 17 bűnelkövetőről van szó, akiknek a kilétét egyelőre nem sikerült kideríteni, bár a nyomozók már forró nyomon vannak, így elképzelhető, hogy az elkövetkező hetekben rábukkanhatnak a cseles bankrablókra, akikre több tízéves börtönbüntetés várhat.

Indirekt/liner.hu