2024.03.01
Albin
Kezdőlap Címlap Halottnak hittek egy spanyol rabot, de boncolása előtt magához tért

Halottnak hittek egy spanyol rabot, de boncolása előtt magához tért

Bizarr történet borzolta a kedélyeket egy spanyol börtönben. A 29 éves Gonzalo Montoya Jiménez egy Asztúria tartományban lévő börtönben töltötte a büntetését három évvel ezelőtt, amikor a névsorolvasásnál a rendőrök arra lettek figyelmesek, hogy a férfi nem mozdul és nem ad magáról életjelet. Három orvos is halottnak hitte, de Gonzalo a boncolás előtt hirtelen felébredt.

A férfit megvizsgálták a cellájában az őrök és az orvosok is. A rablás miatt börtönbe került rabot először két orvos nézte meg: erőszakra utaló jeleket nem találtak rajta, de pulzusa sem volt, így biztosra vették, hogy a férfi meghalt.

Egy órával később egy igazságügyi orvosszakértő is ugyanezt állapította meg egy rövid vizsgálat után, így a férfit hullazsákba helyezték, a patológiára vitték és egy hűtőkamrába került. Nem sokkal később az orvosok arra lettek figyelmesek, hogy valami nagy zajt csap, de egyikük sem gondolta volna, hogy a halottnak hitt rab az.

Azóta sem derült ki, hogy mi történt a rabbal, a hivatalos dokumentumok azonban arról árulkodtak, hogy Gonzalo cianózissal küzdött. A férfi bőre a rossz vérkeringés, vagy oxigénhiány miatt lilás színű lett. Később a kórházi tisztviselők a spanyol médiának azzal magyarázták az esetet, hogy a férfi nagy eséllyel a katalepszia jeleit mutathatta, ami az izmok mozdulatlanságát, merevségét jelenti. Gonzalo családja elárulta, hogy rokonuk epilepsziás volt, amely miatt állandó gyógyszeres kezelésre szorul – írta a HVG a Science Alert cikke nyomán.