2024.02.25
Mátyás
Kezdőlap Címlap Ezek megőrültek: Németországban betiltják a Winnetout, mert rasszista

Ezek megőrültek: Németországban betiltják a Winnetout, mert rasszista

Ez tényleg igaz? Németországban áll a bál, a baloldali radikálisok követelésére a betiltás szélén áll mindannyiunk gyerekkori kedvence, a Winnetou című kalandregény és az abból készült filmsorozat. Az egyik kiadó már több regényt is visszavont a boltokból, az internetes tiltakozás miatt.

Elképesztő, nehezen találjuk a szavakat: Karl May (vagy ahogyan egykoron itthon hívták: May Károly) legendás regényhőse, Winnetou is eltűnhet a polcokról és a képernyőkről Németországban. A regények visszavonása máris megkezdődött: a Ravensburger kiadó (mely nálunk is ismert, többek között puzzle-játékaikról, társasjátékaikról) eltüntette a polcokról a „Winnetou, az ifjú főnök” című ifjúsági könyvét, és több, általuk kiadott Winnetou-regényt – írja a Bild.de.

Az ok: radikális baloldali woke-aktivisták internetes tiltakozása, mely szerint a könyvek meghamisítják a történelmi valóságot, és az elnyomott őslakosokról romantikus, stilizált képet rajzolnak.

Az elmúlt és jelenlegi generációk indián mesehősét ért csapás a német nagypolitikának is sok volt: Jan Kubiczki, a német liberálisok politikusa, a Bundestag alelnöke is tiltakozott, mondván, ha minden egyes ártalmatlan-gyermekmesétől, amitől valaki sértve érzi magát, elhatárolódunk, idővel már nem lesz hová hátrálni.

A hohenschönhauseni Stasi-emlékhely volt igazgatója, Hubertus Knabe ennél is tovább ment: „Ez már a sztálini időkre emlékeztet, amikor a Winnetou-könyvek csak az asztal alatt voltak kaphatók” – mondta.

A Winnetout számos filmben alakító Pierre Brice színész özvegye, Hella Brice azt mondta:

Ezek a történetek olyan értékekre tanítják az embereket, mint a béke, a bajtársiasság, az egyenlőség, a tolerancia és a jótékonyság – ezek azok az erények, amelyekért drága Pierre-em élt.