KezdőlapCímlapEz már háború? Izrael rakétát lőtt ki Iránra

Ez már háború? Izrael rakétát lőtt ki Iránra

Két amerikai tisztségviselő megerősítette, hogy egy izraeli rakéta találta el Iránt. A tisztségviselők szűkszavúan nyilatkoztak a csapás helyéről vagy mértékéről, az izraeli védelmi erők pedig nem kommentálták a támadást.

A CBS News azt írja, hogy az iráni állami hírügynökség, az IRNA szerint az ország légvédelmi rendszerét több ponton is élesítették. Az AP szerint pedig az iráni városokba tartó repülőjáratokat felfüggesztették. A portál beszámolója alapján azt lehet tudni, hogy a helyi ügynökségek robbanáshangokat észleltek Iszfahán térségből, a város melletti nagy légitámaszpont közelében. Ebben a városban találhatók amúgy iráni nukleáris programhoz kapcsolódó létesítmények, köztük a föld alatti natanzi urándúsító telephely is, amit már többször is célba vettek feltételezett izraeli támadások. Az állami televízió azonban a környék összes helyszínét teljesen biztonságosnak minősítette.

Az viszont egyelőre nem világos, hogy az ország támadás alatt áll-e, mivel iráni tisztségviselők nem ismerték el közvetlenül, továbbá az izraeli hadsereg sem reagált a történtekre. Amint arról a Blikk is beszámolt, a múlt hétvégén, április 13-án Irán drón-és rakétatámadást indított Izrael ellen, Izrael pedig megígérte, hogy a tett nem marad megtorlás nélkül. „Aki bánt minket, azt mi is bántjuk majd” – fogalmazott akkor az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu. Az ellencsapásra egyébként már hétfőn készültek, de Izrael végül a kivárás mellett döntött. Joe Biden, amerikai elnök amúgy azt tanácsolta Izraelnek, hogy ne válaszoljanak reagáljanak az iráni agresszióra, mert attól tartanak, hogy az izraeli ellentámadás háborúvá fajulna. Ezt látszik alátmasztani az is, hogy az iráni hadsereg főnöke, Abdolrahim Muszavi vezérőrnagy szerdán kijelentette, Irán válaszol minden, Izrael felő érkező támadásra.

Időközben két izraeli tisztségviselő is megerősítette a támadás tényét, számolt be róla a The New York Times. Mint írják Izrael csapást mért Iránra, ami az ország első katonai válasza volt az öt nappal korábbi iráni támadásra. A támadást három iráni tisztségviselő is megerősítette, akik közölték, hogy az Iszfahán városa közelében lévő katonai légitámaszpontot érte támadás, ám annak súlyosságáról egyelőre nincsenek informácók. A beszámoló szerint a támadást kisméretű drónokkal hajtották végre, amiket Irán belsejéből indíthattak, bár a radarrendszerek nem észleltek az iráni légtérbe belépő azonosítatlan repülőgépeket.

Irán polgári űrprogramjának szóvivője, Hossein Dalirian az X-en (korábban Twitter) szólalt meg az eset kapcsán és nemes egyszerűséggel hazugságnak titulálta az amerikai média értesüléseit, ugyanis közölte: nem érkezett légi támadás Irán felé. Dalirian azt mondja csupán pár drónt próbáltak bejuttatni az országba, amiket aztán lelőttek.

A legfrissebb információk szerint Irán nem tervez azonnali választ a történtekre. Egy magas rangú iráni tisztségviselő az eset kapcsán a Reutersnek úgy fogalmazott: nem világos, ki áll a háttérben.