KezdőlapCímlapErdogan döntött: támogatja a svédek NATO-csatlakozását

Erdogan döntött: támogatja a svédek NATO-csatlakozását

Beleegyezett Recep Tayyip Erdogan török elnök, hogy támogassa Svédország NATO-tagságra irányuló kérelmét – közölte Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára hétfőn, így már csak Magyarországon múlik, megtörténik-e a svédek csatlakozása.

A NATO-vezér egy tegnapi sajtótájékoztatón mondta el, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök továbbítja Svédország pályázatát a török parlamentnek, és „biztosítja a ratifikációt”.

Mint ismert, tavaly az orosz–ukrán háború kitörését követő orosz katonai fenyegetésre reagálva jelentette be Svédország és Finnország, hogy országaik a katonai szövetség részévé akarnak válni. Idén április óta a finn lobogó a többi NATO-tagország zászlaja között szerepel, ám a svédeknek hosszabb időbe telik a csatlakozás. Törökország ugyanis mindezidáig megakadályozta a belépésüket, mondván: Stockholm túlságosan engedékeny volt a kurd fegyveresekkel és más csoportokkal szemben, amit Ankara biztonsági fenyegetésnek tekint.

A svéd külügyi tárca vezetője, Tobias Billström miniszter kijelentette, hogy országa teljesítette a háromoldalú megállapodás ráeső részét, amelyet Svédország, Finnország és Törökország a tavalyi madridi NATO-csúcstalálkozón írt alá.

Azzal, hogy Erdogan rábólintott a svéd NATO-csatlakozásra, Magyarország maradt az egyedüli NATO-tag, amely még nem járult hozzá Stockholm szövetségi csatlakozásához. Erről várhatóan az őszi ülésszakban dönt a magyar parlament – emlékeztet a Sky News és a BBC.