KezdőlapBelföld500 milliót kapnak a recski sárlavina károsultjai

500 milliót kapnak a recski sárlavina károsultjai

Ötszáz millió forint többletforrás elkülönítésérél döntött a kormány, mivel Recsken a rendkívüli időjárási körülmény következtében földcsuszamlás alakult ki, amelynek során több ház károsodott, több lakos pedig otthon nélkül maradt – jelent meg a rendelet hétfő este a Magyar Közlönyben.

Az Orbán Viktor által aláírt rendelet szerint a kormány arra utasítja a pénzügyminisztert és a belügyminisztert, hogy az 500 millió forint támogatást haladéktalanul biztosítsák a falu részére, egyúttal megbízta a lakhatási problémák rendesével a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Református Szeretetszolgálat által alapított MR Lakásalap Nonprofit Kft.-t – írta a térség országgyűlési képviselője, Horváth Lászlónak a közösségi oldalán vasárnap.

A kormány határozatában egyúttal rendelkezett arról is, hogy a Heves vármegyei kormányhivatal készítsen jelentést a földcsuszamlásban kárt szenvedett házak lakhatóságáról, illetve arról, hogy az egyes ingatlanok állapotára mennyire hatott ki az iszap.

Ahogy arról a Blikk is beszámolt, június 8-án lazította fel az eső a helyiek tiltakozása ellenére megnyitott kőbányából kitermelt földet, ami iszapként folyt le a lakott területre, megtöltve sárral az utcát és egyes házak udvarát is. A leömlő sártenger néhány helyi házába is befolyt, egy későbbi esőzés során pedig másodszor is sárlavina folyt az utcákra.

Arról is beszámoltunk, hogy a sárlavina ügyében vizsgálatot indított a rendőrség: két héttel azt követően, hogy Tordai Bence képviselő foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt tett feljelentést tett, a rendőrség nem indított eljárást. Az Egri Járási Ügyészség július 7-én viszont hatályon kívül helyezte a rendőrség előző, a nyomozást elutasító döntését, és nyomozást rendelt el.