KezdőlapCímlapElszomorította Zelenszkijt a Washingtonból kapott válasz

Elszomorította Zelenszkijt a Washingtonból kapott válasz

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője elmondta, Washington nem fog hasonló katonai támogatást nyújtani Ukrajnának, mint Izraelnek.

A hétvége folyamán váratlanul bekövetkezett Izrael elleni iráni támadás során az Egyesült Államok, Franciaország valamint Nagy-Britannia légiereje is segítségét adta az iráni drónok és rakéták lelövésében – írja az Ukrajinszka Pravda, amit a Portfolio szúrt ki.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivőnél, John Kirbynél most afelől érdeklődtek, hogy Washington megtenné-e ugyanezt Ukrajna esetében.

Kirby azt mondta, már várt az adott kérdésre, majd így reagált:

Nézze, különböző konfliktusok, különböző légterek, különböző fenyegetettségi mintázatok.

Továbbá hozzáfűzte, Joe Biden amerikai elnök már az ukrajnai háború kitörésekor világossá tette, hogy Amerika nem tervezi, hogy részese lesz a harcoknak.

A szóvivő még elmondta, Washington ugyanakkor biztosítja Ukrajnának a légterének védelméhez szükséges fegyvereket, mondta, hozzátéve: „sajnos, ezt most nem tudjuk megtenni, mert nincs meg a nemzetbiztonsági kiegészítő finanszírozás, amire az ukránoknak olyan nagy szükségük van.”

Valamint még megjegyezte, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha a segélyt az Izraeli Védelmi Erők és az ukrán hadsereg kezébe adnák, és a képviselőház elfogadná a szenátus által már jóváhagyott törvényjavaslatot.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöke hétfőn úgy vélekedett, az Izrael elleni támadás során nyújtott nyugati katonai támogatás receptként szolgálhatna Ukrajna megsegítésére számára is.